Az őszi nyirkos erdőkben, réteken kedvelt tevékenység a gombászás, ebben az időszakban a tisztásokon megannyi faj bújik ki az avar alól. Kedvező időjárás ez a szezon jelentősen elhúzódhat, az idei enyhe, csapadékos tél is ideális a gyűjtögetéshez.

Bár ilyenkor már nem bővelkedik a természet a gombafélékben, rutinosabb, jó helyismerettel rendelkező gombászok így is teleszedhetik a kosarukat egy nagyobb séta alatt. Arra azonban feltétlenül légy tekintettel, hogy a leszedett gombákat mindig fontos bevizsgáltatni hivatalos gombaszakértővel, hiszen egy apró tévedés végzetes lehet.

Télen begyűjthető gombák

Természetesen a nagy őzlábgomba, a sárga rókagomba vagy az ízletes vargánya szezonja már elmúlt, akad mégis néhány ízletes faj, ami most is beszerezhető. Arra figyelj, hogy az erdőtörvény értelmében személyenként maximum 2 kilogramm gyűjthető az erdőkben, természetvédelmi oltalom alá eső területen pedig egy darabot sem szabad szedni!

Késői laskagomba

A késő őszi csapadékos napok után gyakran begyűjthetők a friss késői laskagombák jókora kalapjai, amelyekből ínycsiklandozó ebéd készülhet, ám a faj szezonja a megfelelő időjárás esetén egész télen kitarthat. Akár márciusig felbukkanhat a lombos vagy tűlevelű erdők fáin vagy elhalt tuskóin. 

A fiatal példányok húsa világos, rugalmas, ezekből javasolt szedni, minél idősebb a gomba, annál rágósabb, alacsonyabb az élvezeti értéke. D- és B-vitaminokat, káliumot, élelmi rostot, fehérjét tartalmaz, pörköltként, rántva is finom, de levesbe, pástétomba is illik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Téli fülőke

A téli fülőke a mérsékelt és a hideg öv jellemző faja, és a nevéhez híven a téli időszakban, októbertől márciusig fordul elő, elsősorban a lomos fák tuskóin, csoportosan. Világos, halványsárga, rugalmas állagú húsa, fénylő kalapja van. Levesekbe, erdei ragukba is jól illik.

Bár a japán konyha fontos élelmiszere a siitakéhoz hasonlóan, a magyarországi erdőkben is megnő. Nem érzékeny a hidegre sem, a fagyok elmúltával is képes tovább növekedni. Kissé hasonló faj a mérgező sárga és a vöröses kénvirággomba, a fenyves sisakgomba, az ízletes tőkegomba vagy a gyűrűs tuskógomba.

Júdásfülgomba

A hidegebb időszak kedvelt faja még a júdásfülgomba vagy más néven fafülgomba, mely a késő ősz után még mindig csoportosan előfordul a hazai lombhullató erdőkben, a fák elhalt ágain, tuskóin. Ráncos, redős felületéről, vörösesbarnás vagy szürkésbarnás színéről, különös fül formájáról ismerhető fel leginkább. Csapadékos idő után rugalmasabb, simább, ilyenkor érdemes gyűjteni.

Szárítani is szokták, áztatást követően visszanyeri formáját. Bár elég jellegzetes kinézetű, ritkán összetéveszthető a nem ehető szalagos fülgombával vagy az ehető barna csészegombával.

A gombászás jó szórakozás, de nem játék: mindig vizsgáltasd be az egész kosarad tartalmát gombaszakellenőrrel. Számos piacon, vásárcsarnokban elérhető a segítség, de letölthető listából is megkeresheted a hozzád legközelebb eső szakértők elérhetőségeit!

Gombafelismerő kvíz

A mérgező és ehető gombákat nem mindig könnyű megkülönböztetni egymástól. Egy játékban kipróbálhatod az ügyességed!

(Képek: Wikipedia/Henk Monster, Getty Images Hungary.)

Source link