A Bükk-vidék északi részén, Ózdtól mintegy 14 kilométer távolságra fekszik a meseszép Uppony, az azonos nevű hegység völgyében. A mindössze 214 fő lakta kis falut páratlan fekvése és a környék megannyi túralehetősége is különlegessé teszi hazánkban.

A község rendkívüli adottságokkal bír, nem csoda, hogy kedvelt lett a kirándulók körében. A mesés lankákkal körülvett település környéke tele van természeti szépségekkel, ráadásul az Országos Kéktúra útvonala is áthalad az utcáin, így szinte kihagyhatatlan célpont a természetjárók számára.

Uppony látnivalói

A Csernely-patak völgyében megbújó Uppony megannyi látnivalót tartogat a községen belül és annak közvetlen közelében is. A bükki település határában egyébként számos őskori leletre bukkantak, a falu létrejöttét pedig nagyjából a 11. századra becsülik. Írásos emlékek 1281-ben említik először.

Fotó: Indafotó/lászló lovag

A török hódítások nyomot hagytak a térségen, így Uppony környéke is az oszmánok fennhatósága alá került. A később érkező reformátusok nagyobb részben a szomszédos Dédestapolcsányban települtek le, a falvak többsége nemesi birtok volt.

Uppony legfontosabb vonzereje kirándulóhelyeiben rejlik. Utcáin halad át az Országos Kéktúra 23., Szarvaskőtől Putnokig tartó, varázslatos helyeket érintő szakasza. A jelölt út Dédestapolcsány felől érkezik, és végigfut a festői völgyben található Lázbérci-víztározó partján is, ahol érdemes picit elidőzni.

lázbérci víztározó

Fotó: Indafotó/lászló lovag

A Lázbérci-víztározó az északi régió egyik legnagyobb tava, melyet mesterségesen, a Bán-patakból duzzasztottak fel. Szépségéhez hozzájárul a vizet körülölelő meredek, erdős hegyoldalak látványa is. A tóban a fürdés tilos, de horgászatra van lehetőség, egy kellemes, láblógatós piknikhez pedig tényleg tökéletes helyszínt nyújt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiitérőt tehetsz a tó északi partjára is, a kék várjelzés elvezet a mára elpusztult, de valószínűleg Árpád-kori Dedevár maradványaihoz. Ha már kitérő: a kék háromszöges jelzés felvisz a Kalica-tetőig és Herkó páter keresztjéig, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a közeli hegyekre, a tóra és a szurdokvölgyre. Érdemes bejárni a Dédestapolcsánynál induló, körülbelül 6 kilométer hosszú Szalamandra-tanösvényt is. A Lázbérci Tájvédelmi Körzet már 1975 óta védi a területet, amely a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alá tartozik.

uppony templom

Fotó: Indafotó/lászló lovag

A kék sávra térve az Upponyi-szoroson átkelve érhető el a falu. A jelzés a legszélső utcán, a Széchenyi-telepen fut végig, a településen több vendégház is bérelhető, érdemes legalább egy éjszakát ott tölteni. A séták közben megcsodálhatja az ember az impozáns sziklafalakat, a barlangokat és a természet csiszolta kőgombákat is. A falu látnivalói közé tartozik Szent Cecília nevére felszentelt római katolikus templom, mely díszíti az utcaképet is.

Ismerd meg Szarvaskőt is!

A Bükk lábánál található Szarvaskő fekvése festői, és utcái is tele vannak látnivalókkal. Ha megnézed a képeket, téged is elvarázsol majd a környék.

(Képek: Wikipedia/Alpha 350, Indafotó/lászló lovag.)

Source link