Gyönyörű helyeket felfedezni igazi élmény mindenki számára, a legtöbben észre sem veszik a kirándulás során, ha egy rövidebb szakasz egy göröngyös kaptatóban vezet, vagy néhány lépcsőt meg kell mászni az úti cél eléréséhez. Annak azonban, aki babakocsival vagy mozgáskorlátozottként, kerekesszékkel indul útnak, alapos utánajárás lehet szükséges a kirándulás megtervezéséhez.

Bár az ország sajnos még jelentős elmaradásban van az akadálymentesítésben, azért évről évre egyre több olyan kirándulóhelyet lehet találni, ahol figyelnek a megfelelő körülményekre, így egyre bővülő listából választhat az ember könnyen járható úti célt magának. 

Akadálymentes ösvények

Ha babakocsival indulna útnak a család, vagy kerekesszékkel közlekedik valaki a társaságból, a következő néhány ösvénnyel biztosan nem lőhettek mellé, a maradandó élmény azonban mindegyiknél garantált.

A Hűvösvölgyi Nagy-rét ösvénye

Egy komplett akadálymentes tanösvényt alakítottak ki a hűvösvölgyi Nagy-réten, ahol 2,5 kilométer hosszan térkövezett úton és fából készült rámpákon közlekedhetnek a kirándulók, babakocsival vagy kerekesszékkel, akár segítség nélkül járható a teljes út.

A tanösvényeken megszokott módon itt is informatív ismertetőtáblák mutatják be a környék élővilágát, és még tűzrakóhely is rendelkezésére áll az itt túrázóknak.

Tatai tókör

A tatai Öreg-tó környéke nagyobb túrákra is lehetőséget ad, a víz körül mintegy 7 kilométer hosszú aszfaltos út vezet végig, így egész évben járható babakocsival is. A gazdag élővilágáról ismert tó, a tatai vár, a műemléki Cifra-malom és a közelben található Esterházy-kastély is megéri a gyalogtúrát. 

Séta a Gödöllői Arbo-parkban

Egy hangulatos erdei sétát tehettek a Gödöllői Arbo-park területén is, mely amellett, hogy hétköznaponként ingyenesen látogatható, teljesen akadálymentes terep – a hétvégi belépőkről az oldalon tájékozódhatsz.

Többféle utat követhettek, az arborétumban számos értékes fafajt, tölgyeket, vörösfenyőket csodálhattok meg. Több tisztáson megpihenhettek: a Maci tisztáson sütögetésre alkalmas helyet is kialakítottak, a Bagoly tisztáson erdei könyvtárat találtok, míg a Süni tisztás a gyerekek kedvence lehet a játszótérrel. Az arborétumba pórázon kutyusok is bemehetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? – Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Jeli varázskert

Az élénk színű rododendronokról híres Jeli varázskert ideális úti cél egész évben, a benne kialakított út jól járható kerekesszékkel és babakocsival. Az arborétum elején egy 1,5 kilométer hosszú, akadálymentes járdán bejárható tanösvény mutatja be az ott jelen levő természeti értékeket. Az aszfaltozott út a mozgáskorlátozottak számára igénybe vehető parkolóhelyektől indul.


jeli arborétum

Az arborétumban a látássérültek számára Braille-írásos táblákat is kihelyeztek, és audio guide is térítésmentesen a rendelkezésükre áll. Csodálatos élmény lehet mindenki számára a séta, az árakról és a kedvezményekről az oldalukon találsz több információt.

Ismerj meg néhány vonattal elérhető várat!

Meseszép, nagy múltú magyar várakat érhettek el a MÁV járataival. Nézd meg, micsoda csodák várnak rád!

(Képek: Indafotó/PuffancsBalla Bélaszalay3.)

Source link