Az elmúlt időszak egyik legfontosabb híre volt, hogy a természetes hótakaró csaknem teljesen eltűnt Európából, az igazi, kemény telet inkább a kora tavaszias időjárás váltotta fel szerte a kontinensen, míg a hideg a Skandináv-félszigetre és Oroszországra korlátozódik. Annak sem kell azonban kétségbe esnie, aki síelés nélkül nem tudja elképzelni a telet.

Ausztriában mindig nagy élményekkel gazdagítja az embert a síszezon, az ország számos hóbiztos pályát garantál az érkezők számára festői környezetben, ráadásul számos színes programon is részt vehetnek. Nem is kell feltétlenül Tirolig autókázni, ha az ember csúcsmodern, több szinten élvezetes síterepre vágyik.

Ausztria síterepei a közelben

Ha csak egy hosszú hétvége áll a síelni vágyók rendelkezésére, akkor is érdemes megcélozni az országhoz közelebbi terepeket. Budapesttől akár 4-5 órányi távolságra is szép számmal akadnak ilyenek.

Wenigzell

Gyerekekkel érkezőknek és kezdők számára is ideális a kelet-stájerországi Wenigzell síterepe, mely a Joglland-hegységben található. Itt széles és nem túl meredek, könnyen teljesíthető tanulópályák is várják a téli sportok kedvelőit. A haladók természetesen találnak a csúszáshoz meredekebb terepeket is, és a snowboard kedvelői sem fognak unatkozni.

Budapesttől mindössze 3,5-4 óra autózással elérhető a síparadicsom. Aki pedig a téli sportokon túl másfajta lazításra is vágyik, nem csak a hüttében pihenhet meg: a régióban található Joglland Oase fürdőjében kedvére wellnesselhet, esetleg a környék jelölt útjain túrázhat, nordic walkingozhat egy jót.

Arnoldstein

Az Arnolstein-Dreiländereck síparadicsom Karintiához tartozik, ezért ugyancsak gyorsan megközelíthető Magyarországról: Budapesttől az út autóval szintén mindössze 3,5-4 óra. A tartomány déli területén, a szlovén és olasz határ közelében található, varázslatos alpesi vidéken, nem csoda, hogy népszerű terepről van szó.

Széles, kényelmes, átlátható pályákkal várják a síelni vágyókat, akár az egész családnak remek programot nyúlt. A környék napos fekvésű, de hóbiztos, a Dreiländereck 1600 méter magas csúcsa pedig igazán festői. A hatalmas szánkópálya is maradandó élménnyel gazdagítja az embert.

Annaberg

Felső-Ausztria kiváló és rendkívül változatos síterepe Annaberg, ahol modern, mégis viszonylag nyugodt pályák és mesébe illő hegyi panorámák várják a síelőket, a térség ráadásul szintén nagyjából 4 óra alatt elérhető Budapestről.

Csodás kilátás az osztrák Fudzsinak is nevezett Ötscherre, freestyle sípályák, szánkópályák és sítalpas túrák: ez mind-mind hozzátartozik Annaberg síparadicsomához, ezért érdemes egyszer felkeresni a téli sportok kedvelőinek.

Mariazell

Mariazell síparadicsoma Stájerország vonzó célpontjának számít telente: 11 kilométernyi pályáján mindenki megtalálja a szintjének megfelelő jelölésű terepet, így a teljesen kezdők, a családosok, de a gyakorlott csúszók sem fognak unatkozni a szabadság alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A síelés itt is csak a kezdet: kivilágított szánkópálya, funpark, korcsolyázási lehetőség és túraútvonalak teszik színesebbé az itt töltött időt. Budapesttől akár bő 4 óra alatt elérhető a csodás környék, így egy hosszú hétvégére is ideális úti cél.

Stájerország apró falvai

Stájerország télen-nyáron tökéletes úti cél: az apró falvaiban is megéri hosszasan elidőzni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link