Ugyan a hűvösebb, csapadékos november sokakat arra sarkall, hogy a négy fal közé húzódjanak, nem kell tavaszig várnod a kirándulásra. Ha kicsit kisüt a nap, máris adódhat néhány kellemes óra, hogy túrabakancsot húzz, és járj egyet!

Ilyenkor nem feltétlenül vágyik az ember a távoli kirándulóhelyekre, hosszas autózásra, ám akkor sem érdemes otthon maradni, ha csak egy rövid túra fér bele az időbe.

Budapest bővelkedik a jóleső sétára csalogató parkerdőkben, amely tökéletes lehet akár egy reggeli kiruccanás vagy egy hétvégi csatangolás erejéig, ha épp eleged van a betonrengetegből.

Parkerdők Budapesten

Az alábbi budapesti parkerdők mindegyike bejárható egy-egy óra alatt kényelmes tempóban, így a korai sötétedés sem okoz majd problémát. Fedezz fel új kincseket a fővárosban!

Farkas-erdő, IV. kerület

A káposztásmegyeri Farkas-erdő csaknem 52 hektáron, szintemelkedés nélküli utakon várja a sétára vágyókat, akik akár az „Út az egészséghez” program egyik kardioösvényét is bejárhatják. A távok 2,4 és 4,2 kilométeresek, az irányukat piros szívecske jelöli, és a Rex Állatsziget mellől indulnak.

Erdei tornapályákat, eszközöket, egészségügyi tájékoztatókat, pihenőpadokat is elhelyeztek a tölgyfákban bővelkedő parkerdőben. A legegyszerűbb, ha Újpest-városkapu vagy Újpest-központ metrómegállótól busszal érkeztek a közeli utcákba.

Kiscelli parkerdő, III. kerület

Óbuda értékes kincse a kiscelli kastély melletti parkerdő, mely a Szent Margit Kórház és a Óbudai Egyetem mögött terül el. A 18. századi barokk kastélyban a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum kiállításai is megtekinthetők, ám a korlátlanul látogatható parkja is varázslatos egész évben. Az erdőben turistaút vezet végig, amely többek között érinti a kálváriát és a Szent Vér-kápolnát is.

A kiscelli parkerdő a leggyorsabban a 19-es, a 41-es és a 17-es villamossal érhető el, amelyekről a Katinyi mártírok parkjánál vagy Selmeci utcánál is leszállhattok. Előbbitől a kék kereszt útvonal vezet a parkba.

Akácfa utcai kiserdő, XXI. kerület

Csepelen is több lehetőség adott egy átmozgató kirándulásra, elég csak a Duna-part szépségeit bemutató Kis-Duna-öböl vagy a Tamariska-domb tanösvényeire gondolni. Csillagtelep gyöngyszeme az Akácfa utcai kiserdő, mely egy kis körtúrával, azon belül pedig remek erdei tornaeszközökkel, tornagyakorlatokat bemutató táblákkal és a tisztásokon pihenőpadokkal várja a természetbe vágyókat. A csepeli HÉV végállomásától mintegy 2 kilométerre található a kiserdő, mely több busszal is megközelíthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kamaraerdő, XI. kerület

A budapesti Kamaraerdő cseres-tölgyes erdőtársulása egész évben kellemes helyszín a túrákhoz, amelyek hossza időd és kedved szerint alakítható. A környéket bejáró Kamaraerdei-tanösvény hossza nagyjából 4 kilométer, de akár a zöld sáv és a zöld körtúra jelzésére is letérhettek, vagy kipróbálhatjátok a Nagyrét mini erdei játszóterét is.

Ha pedig még közel sem vagytok elég fáradtak, egybeköthetitek a kirándulást a Tétényi-fennsík tanösvényének bejárásával is. A tanösvény kezdőpontja a legegyszerűbben a 41-es villamos Kamaraerdei Ifjúsági Park nevű végállomásától közelíthető meg, jó időben a parkoló meglehetősen telített.

Cinkotai-kiserdő, XVI. kerület

A Naplás-tó partja egész évben felkapott, ám ez nem véletlen, a környék páratlan szépségű, és természetvédelmi értéke is jelentős, mocsári teknősök és vízi madarak lakják a térségét. A Szilas-patak felduzzasztásával létrejött tó körül minden évszakban érdemes tenni egy sétát, de az út túloldalán fekvő Cinkotai kiserdő csaknem 4 kilométeres tanösvényének bejárása is remek program lehet, melyet megkoronázhattok azzal, hogy felmásztok a néhány éve átadott kilátótoronyba, és szétnéztek a csodás vidéken. Ha a tömegközlekedésre szavaznátok, Rákosliget, Kőbánya vagy Mátyásföld irányából is érkezhettek ide több busszal.

Nézz tovább, ha egy kicsit tovább merészkednél!

Néhány óra alatt bejárható körtúrák, tanösvények tömkelege várja a túrázókat a főváros mellett, ahol könnyű terepeken élvezheti az egész család a természet szépségeit és a varázslatos panorámát.

(Borító- és ajánlókép: Kamaraerdő, Tamás Katalin, kép a Farkas-erdőről: Wikipedia / harsigyu.)

Source link