A közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, közismertebb nevén a KRESZ szabályainak betartása a közlekedés minden résztvevője számára kötelező, megszegése pedig komoly szankciókkal is járhat.

A szabályok figyelmen kívül hagyása rendkívül balesetveszélyes szituációkhoz vezethet, ezért bizonyos eseteket a hatóság még szigorúbban ellenőriz és büntet: a pénzbírságon túl akár büntetőpontok is terhelhetik a jogosítványt.

KRESZ-szabályok, amikért 6 büntetőpont jár

Büntetőpontok nem csupán a személyi sérüléssel járó balesetekért és bűncselekménynek minősülő szabályszegésekért járnak, de a kisebbnek tűnő vétségekért is. 18 pont összegyűlése esetén ráadásul komoly következményre számíthat az ember: fél évre bevonják a jogosítványt, és utánképzést is előírnak ilyenkor.

Megállás kerékpársávon

A KRESZ világosan meghatározza, hol tilos a gépjárművel megállni. A szabály szövegezése szerint a tilalom vonatkozik a kapaszkodósávra, a gyorsító- és lassítósávra, a nyitott kerékpársávra, a kerékpárútra, a gyalog- és kerékpárútra egyaránt.

Sajnos a pontos megfogalmazás ellenére gyakran szembesülnek a biciklizők azzal, hogy a közlekedésükre kijelölt sávot elfoglalják a megálló vagy várakozó autók, ezzel balesetveszélyes manőverekre kényszerítve őket. A hatóság 6 büntetőponttal és magas bírságösszeggel szankcionálhatja a vétséget.

Megállás vasúti átjáróban vagy előtte

A vasúti átkelőn történő áthaladást ugyancsak világosan és szigorúan szabályozza a KRESZ, ami nem meglepő: pillanatok alatt életveszélyes szituáció alakulhat ki, mivel egy vonat féktávolsága több száz méter, a mozdonyvezetőnek esélye sincs a hirtelen megállásra.

Az ide vonatkozó utasítás szerint tilos megállni a vasúti átjáróban és attól számított 30 méter távolságon belül, valamint vasúti pályán és ehhez olyan közel, hogy a jármű a vasúti jármű közlekedését akadályozza. A tiltott helyen való megállásért 6 büntetőpont járhat, de egyes esetekben a vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése akár 8 pontot is jelenthet.

Haladás az autópálya leállósávján

Talán mondani sem kell, mennyire veszélyes helyzetet szülhet, ha valaki jogosulatlanul az autópálya leállósávján közlekedik, így próbál meg jobbról előzni. A sávban megállni és várakozni is tilos, mely alól kivételt képez a műszaki hiba miatt továbbhaladásra képtelen jármű, illetve az, amely a forgalmat ellenőrzi, útfenntartást vagy -tisztítást, illetve a műszaki hibában érintett gépkocsi szállítását végzi. Megkülönböztető fényjelzéssel, kék villogóval közlekedő is használhatja a sávot.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szabályszegés 6 büntetőpontot és nagyon magas bírságösszeget von maga után, hiszen végzetes kimenetelű balesetet okozhat egy leállósávban haladó autó és egy műszaki hibás jármű karambolozása.

Teszteld tudásod a KRESZ-kvízben!

A KRESZ-szabályokat minden közlekedőnek be kell tartania. Te hány kérdésre tudod a választ?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link