Észak-Koreában rengeteg abszurd szabály van, és ez természetes módon kiterjed a munkavilágra is.

Az alább felsorolt állások közül van, ami mindenütt megtalálható, viszont a diktatórikus országban sokszor szigorú, abszurd vagy értelmetlen előírások közé van szorítva.

6 szokatlan munka, ami csak Észak-Koreában létezik

Hat szokatlan munkakört mutatunk, amelyekből ízelítőt lehet kapni az államvezetés abszurd követelményeiből.

Kőfényező

A kőfényező dolga, hogy széppé és csillogóvá varázsolja az utcákat és a tereket, hogy azok minden egyes pillanatban ragyogjanak. Évente 4000-6000 turista látogat Nyugatról az országba, ezzel Észak-Korea a legkevésbé látogatott turistacélpont az egész világon.

Fotó: George Pachantouris / Getty Images Hungary

A kőfényezői munka azonban azért létezik, hogy a turistáknak tetszelegjen az államvezetés. Általában szegények az alkalmazottak. A munka állítólagos célja, hogy megmutassák a külföldieknek Észak-Korea tökéletesre csiszolt infrastruktúráját, és hogy ámulatba ejtsék őket.

Rizsellenőr

A rizsellenőrök feladata, hogy felülvizsgálják a rizst kezelő és forgalmazó létesítményeket. A tömeges kontrollt a tökéletesítés érdekében végzik. Munkájuk, hogy minden rizsszemet ellenőrizzenek, hogy csak a tökéletes szemek kerülhessenek forgalomba. A pozíció létének leglényegesebb oka állítólag az, hogy Kim Dzsongun különösen szereti a rizst.

Utcaseprő

Észak-Korea egy főre jutó átlagos jövedelme évi 1000 dollár, ami magyarul azt jelenti, hogy az emberek többsége a szegénységi küszöb alatt él. Egy átlagos észak-koreai polgár csak álmodozhat arról, hogy olyan luxuscikkeket engedjen meg magának, mint az autó, kerékpár vagy motor.

Jól szemlélteti az ország alacsony forgalmát, hogy a főváros, Phenjan utcái általában üresek. Annak ellenére, hogy rengeteg óriási út van szerte az országban, melyek szintén a hatalmat hivatottak szimbolizálni, ritkán telnek meg forgalommal.

Ilyen körülmények között az utcaseprői munka már-már értelmetlennek tűnik. Ennek ellenére ez egy állandó munkakör, és a munkások dolga, hogy szakadatlanul takarítsák a már amúgy is tiszta utakat.

GettyImages-1011734748

Fotó: Simon Holmes / Getty Images Hungary

Divatrendőrség

A divat különösen fókuszban áll Észak-Koreában. Főleg azért, mert az ország célja minden külföldi hatás megfékezése. Ha külföldi hatásokról beszélünk, a divatirányzatok a prioritási listán szerepelnek.

A Kimilsungist-Kimjongilist Ifjúsági Liga mandátuma, hogy az „ideológiai tisztaságot” biztosítása. A liga feladata biztosítani, hogy Észak-Korea fiataljai betartsák a tábornok előírásait. Az utcai divatot vizsgálják, és a megadott normáktól eltérő öltözködés büntetéssel sújtható.

Fodrász

A fodrász önmagában nem egy szokatlan állás, de Észak-Koreában különös keretek közé szorítják a szakma képviselőit. Az államnak szigorú szabályai vannak frizurák tekintetében is, amelyeket mindenkinek be kell tartania. Az előírások szerint a fazonoknak teljesen mentesnek kell lenniük bármilyen személyes vonástól, stílustól.

Furcsa szabály, hogy csak a hajadon nőknek lehet hosszú hajuk. A házas hölgyeknek kötelezően rövid a hajuk. A fiúknak kötelező a kéthüvelykes haj. Csak idősebb férfiaknak engedélyezett a hosszú haj.

North Korea Man haircut

Észak-Koreában 28 hivatalos hajvágás van. Ezek közül tízet férfiaknak, a maradékot nőknek írták elő. A festett haj szigorúan tilos. Ezek a törvények már-már hiábavalóvá teszik a fodrászok munkáját.

Forgalomirányító

A legtöbb először Észak-Koreába érkező látogató azonnal észreveszi a kék színű viseletbe öltözött csodaszép nőket, akik irányítják a forgalmat. A hölgyek magas társadalmi státuszukról és szépségükről ismertek, és igencsak népszerűek az észak-koreai férfiak körében.

Magasabb fizetést kapnak, mint a legtöbb átlagpolgár, és a kormány kitüntetett bánásmódot biztosít számukra. Az állam napi 300 grammal több élelmet biztosít számukra, mint az átlagpolgároknak. Ingyenes lakhatásra és kiváló egészségügyi ellátásra is jogosultak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kiválasztás egyetlen kritériuma a jó megjelenés és a magasság. A közlekedésirányító hölgyeknek egy sor szigorú teszten is meg kell felelniük. Hivatalos képzésük általában 17 éves kortól kezdődik.

2019 óta viszont lecsökkent a trafikos hölgyek száma. Kim Dzsongun megjegyezte, hogy a trafikos hölgy feladatai károsak a nők egészségére és biztonságára.

Megjegyzendő, hogy ebben az országban a nyár és tél is szélsőséges. Nincs könnyű dolga annak, aki elvállalja a munkát, mert egész nap talpon lenni zord időjárási körülmények között. A férfi tisztek és a közlekedési lámpák fokozatosan átveszik a közlekedési szabályok betartatásának kemény feladatát.

10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós

A világ egyik legtitokzatosabb országában nem lehet akármit lefotózni.

Képek forrása: Getty Images

Borító-és ajánlóképek forrása: flickr.com/Roman Harak

Source link