Az 1956. október 23-án kitört forradalom leverése és megtorlása november 4-én kezdődött, ám az kevésbé köztudott, hogy hatalmas ellenállócsoportok tartottak ki még heteken, egyes hangok szerint hónapokon át a Mecsek erdeiben rejtőzve.

A mecseki láthatatlanok fegyveres szabadságharcosai legfontosabb céljuknak a forradalom folytatását tartották, a felkelők között jelentős részben voltak a komlói börtönből kiszabadított rabok.

A mecseki láthatatlanok története

A forradalom szelét nem mindenhol törte meg a véreskezű megtorlás, a Mecsek hegyeiben még legalább hetekig rejtőztek a hatalmas ellenállói csoportok: a mecseki láthatatlanok egyes források szerint 600-800-an is lehetettek összességében. Vezetőjük a titokzatos nevet viselő Gazdaként volt ismeretes.

A tömeg kisebb csoportokra oszlott, így a Pécs környéki hegyekben észrevétlenül szétszéledhetett, kiváló helyismeretük sokáig megmentette őket a lebukástól. A csapatokat általában azok rejtekhelyeiről nevezték el, így többek közt Tettye, Kőbánya és Üdülő Szálló csoport is létezett, míg a kisebb szakaszokat és rajokat vezetőik keresztneveiről nevezték el.

A csoportok több akcióval adtak hírt magukról, amely szúrta a megszálló szovjet haderő szemét, elnyúló, agresszív harcokat folytattak leverésükért. A láthatatlanoknak a kihalt, elhagyatott Vágotpuszta környékén rejtőzködő csoportja ellen aknatámadást is indítottak, az összeütközések egyre eszkalálódtak. A harcosok megesküdtek, hogy a végsőkig folytatják a küzdelmet, az árulókra, megfutamodókra halálos ítéletet mondanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csoport az aknatámadásra válaszul megtámadta a pécsváradi rendőrkapitányságot, megölték a pécsi szovjet katonai parancsnokot. Saját elmondásuk szerint a céljuk az volt, hogy megmutassák, az állami propaganda által hangoztatott elcsendesedés ellenére az ellenállás nem szűnt meg létezni a forradalom magjának visszaverésével.

A szovjet sereg a következő hetekben helyi vezetők közbenjárásával egyre több csoportosulást felszámolt, kegyetlen megtorlások, kínzások közepette. 

„Márciusban újrakezdjük!”

A megmaradt csapatok februártól ismételten szervezkedésbe kezdtek, hogy az 1848-as forradalomra emlékezve, március 15-én új akciókat indítsanak a megszállók uralmának megtörése érdekében. A MUK, azaz „Márciusban újrakezdjük!” jelszó azonban nem teljesülhetett, a hatalom idejekorán közbelépett.

Az MSZMP munkásőrsége a HUKUK válasszal reagált a fenyegetésre, amely a „Ha újra kezditek, újra kaptok!” rövidítése volt, de elterjedt a „Minden uszítónak kötelet!” mondás is. Március 14-én letartóztatták a csoport tagjait, Petrus József, az elsőrendű vádlott halálbüntetést kapott, a többieket elrettentő célzattal jó időre börtönbe zárták.

Az első Molotov-koktélok története

A Molotov-koktél elnevezés a finnországi téli háborúból ered, a szovjetek ellen vetették be a fegyvert.

(Képek: Getty Images Hungary / Hulton Deutsch, Fortepan /  Chuckyeager tumblr, Wikipedia / EniPort. )

Source link