Az első kellemesen meleg napsütés hatására az ember vágyik a természetbe, szinte azonnal húzná is fel a túrabakancsot, hogy bejárhassa kedvenc kirándulóhelyeit. A Cserhát lankáit kevesebben rohamozzák meg, így a nyugalomra vágyók számára is ideális célpont.

A Cserhát dimbes-dombos vidéke pedig bővelkedik a látnivalókban, és csodás túraútvonalak hálózzák be a hegyeket-völgyeket. Mesébe illő helyszín Szanda és festői környéke is, amelyet a tatárjárást követően megépült vár romjai tesznek még izgalmasabbá, még különlegesebbé.

Szanda látnivalói

Szanda a hegység szívében, Balassagyarmattól nagyjából 20, Szécsénytől 30 kilométerre található, igazán festői utcákkal. 2022 januárjában 577 fő lakta, környéke kulturális és természeti látnivalókban egyaránt gazdag, történelme egészen az Árpád-korig nyúlik vissza, 1214-ben említették először írásos oklevelekben Zunda néven.

A falutól mintegy óra gyalogútra bújnak meg Szanda várának ősi romjai. Az erődítmény az azonos nevű, 529 méteres vulkáni hegy szikláin magasodott egészen az 1500-as évek közepéig, bár azt nem lehet biztosra venni, ki és milyen indíttatásból építtette.

A középkor folyamán jelentős végvári szereppel nem bírt, Luxemburgi Zsigmond királyi birtokához tartozott a 14-15. században, aki nemesi családoknak, majd feleségének, Cillei Borbálának adta oda. Később a Báthori család birtoka is volt, ám gyenge védettsége miatt a török csapatok könnyen elfoglalták.

A vár 1551-ig állt a hegyen, amikor a történet szerint a balassagyarmati vitézek behatoltak, és megölték az oszmánok csapatát. Miután elhagyták a várat, felrobbantották azt, hogy később se jelenthessen menedéket az ellenséges török hadak számára. Mára romjaiban maradt csupán fenn, ám így is különlegesen szép, a falaitól nyíló panoráma pedig igéző.

Szanda környékére érdemes néhány napot szánni, a faluban a palóc hagyományok jelen vannak, a népi építészet több gyöngyszemét is megcsodálhatják a túrázók az utcáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

A túrázás szerelmeseinek is kihagyhatatlan a térség, az Országos Kéktúra 19. Becskétől Mátraverebélyig tartó szakasza a vár szomszédságában halad el. A Becskétől induló úton egy kis kitérővel, a kék várjelzést követve könnyen elérhetők az erődítmény romjai, majd az út Szandaváralja felé folytatódhat. De zöld jelzésen is megközelíthető a vár Bér község irányából. Szandán és a hozzá tartozó Szandaváralján megannyi vendégház is bérbe vehető, így lehetőség van picit elidőzni a környéken.

Tündéri falvak a kéktúra vonalán

Mesebeli szépségűek Magyarország falvai az Országos Kéktúra vonalán. Te jártál már valamelyikben?

(Képek: Indafotó/bocifiuolzsi.)

Source link