Madách Imre és Mikszáth Kálmán egykori otthona, a Palócföld számos kincset tartogat az utazók számára, melyek közül néhányat feltétlenül érdemes mielőbb a bakancslistára venni.

Akár hegyvidéki túra, akár a kulturális örökség megismerése az utazás célja, Palócföldön megannyi értékes gyöngyszemet találhat a kiránduló. Sok faluban a mai napig élnek a hagyományok, a települések szomszédságában pedig különös természeti értékek bújnak meg.

Palócföld látnivalói

Bár gyakran más világhírű attrakciókhoz hasonlítják őket, önmagukban is csodálatosak Palócföld különleges nevezetességei, amelyeket látni kell legalább egyszer az életben.

Karancs, a palóc Olümposz

A magyar-szlovák határ mentén húzódó Karancs-Medves-vidék nevezetes helye a palóc Olümposznak is előszeretettel nevezett Karancs-hegy. 

A nógrádi táj fölé magasodó csúcs meghódítását télen-nyáron sok túrázó célként tűzi maga elé, a magasból nyíló panoráma láttán pedig mindenki szava elakad. Kilátójából Somoskő vára szinte karnyújtásnyira tűnik, megfelelő időjárási viszonyok között pedig még a Tátra vonulatai is látszanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A palóc Grand Canyon: a Páris-patak völgye

A határ mentén, Nógrádszakál szomszédságában megbújó Páris-patak völgye igazán festői látvány, melyet a túrázók a palóc Grand Canyonnak is neveznek. Az egykor a Pannon-tengerbe siető folyóvíz által kivájt, meredek falakkal körülölelt szurdokban időszakosan patak is csordogál. 

Kis magyar Kappadókia, azaz a kazári riolittufák

A Cserhát északi részén található Kazár település határában egy különleges természeti képződmény képe tárul a kirándulók szeme elé. A miocén-kori Mátra vulkáni kitöréseiből származó, majd a szél és csapadék eróziója által alakított riolittufa-formákat azok izgalmas kinézete miatt a magyar Kappadókiaként is emlegetik.

Sokak szerint hasonlít ugyanis a térség a törökországi világörökségi területre utóbbi Tündérkéményei vagy a Göreme-völgy sziklaformái miatt.

Az ősvilági Pompeji Ipolytarnócon

Nógrád megye legészakibb települése, Ipolytarnóc is tartogat fantasztikus látnivalókat. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen több millió éves őslénytani leleteket fedezhetnek fel az érdeklődők. 

Ősvilági vagy palóc Pompejinek is nevezik a helyet, hiszen a vulkáni tevékenység őrizte meg az ősi állatok nyomait az utókor számára. Érdekel, hogy nézhetett ki az ősvíziló vagy a medvekutya? Megnéznéd a 7 millió éves mocsárciprusok maradványait? Itt ezt is gond nélkül megteheted.

Ismerj meg egy mesébe illő palóc falut!

A palóc Vanyarc a Cserhát gyöngyszeme, történelmi jelentősége mellett látnivalói és ma is élő hagyományai teszik igazán különlegessé az országban.

(Képek: Indafotó/olzsi, Kálmán Gábor, lordgeorge.)

Source link