A Kisalföld déli részén, Győr-Moson-Sopron és Vas megye határánál fekszik Csáfordjánosfa, amelyet valószínűleg nem ismernek sokan az országban. Pedig érdemes lenne: kora tavasszal azonban környéke tündérmesébe illő helyszínné változik.

A Répce folyó szomszédságában, Sárvártól és Büktől mintegy 20 kilométer távolságra található, nagyjából 250 fő lakta kis falut virágszőnyege teszi igazán különlegessé az országban.

Csáfordjánosfa Tőzike tanösvénye

A település története hosszú időre nyúlik vissza, Csáfordot az 1300-as években említették először írásos oklevelekben, ám a törökök feldúlták a környéket, kápolnáját felgyújtották. A megélhetést egyébként mindig is főleg a környező hatalmas rétek és művelhető földterületek jelentették. Az 1800-as évektől egyre nőtt a lakosság, majd 1939-ben két falu, Répcejánosfa és Répcecsáford összevonásából született meg a falu, melyet az elmúlt évtizedben mindig kétszáz fő felett laktak.

Fotó: Indafotó/pauljavor

A gyönyörű települést ilyenkor, kora tavasszal különösen érdemes felkeresni káprázatos virágmezeje miatt.

Tőzikeszőnyeg a falu szélén

Sokan imádnak sétálni a márciusi erdőkben, tisztásokon a pompás virágszőnyegeket csodálva – nem meglepő, hogy Alcsútdoboz vagy Vácrátót arborétuma igazán népszerű hely lett az országban. Hétvégenként viszont ezek a szép helyszínek zsúfolásig telnek az érdeklődők tömegével, ezért jobb felfedezni új ösvényeket. Csáfordjánosfa a tavaszi tőzikék hófehér tengerével csábít az erdőbe.

Milliószámra nő a falutól egy kis sétára található vidéken a csodás, illatozó tavaszi tőzike, a bájosan bókoló virágok februártól március végéig alkotnak látványos szőnyeget a Kócsod-patak és a Répce mentén.

A nyirkos ligeterdő, ahol a négy kilométer hosszú, ötállomásos tanösvényt kijelölték, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területéhez tartozik, az útról szigorúan tilos is letérni. A mutatós virágok a kikeleti hóvirághoz hasonlóan védettek, előbbi természetvédelmi értéke ötezer forint. Az erdő ráadásul egy pazar kőrisfasorral szegélyezett úton keresztül érhető el, és hangulatos kis fahidakon is átkelhettek a séta során.

A cikk az ajánló után folytatódik

A falu megközelítése tömegközlekedéssel időigényesebb, Budapest felől a soproni IC-ről Sopronban vagy Kapuváron, a szombathelyi IC-ről Répcelakon lehet átszállni helyközi buszjáratokra. Autóval Győr felől az M85-ös, majd M86-os autóúton át a leggyorsabban elérhető, melyről Répcelak magasságában kell letérni. A faluban több vendégházban is megszállhattok.

Csodás helyeket keresel a túrához?

Budapesten és környékén számos gyönyörű túraútvonal bejárható – nézz meg néhányat, ahol garantáltan jól érzed majd magad!

(Képek: Indafotó/pauljavor, Boha István.)

Source link