A főváros 22. kerülete, Budafok-Tétény bővelkedik egykor pompás, virágzó kastélyokban és úri villákban, elég csak az impozáns Nagytétényi, Sacelláry- vagy Törley-kastélyra gondolni. Sajnos azonban akad olyan épület is, amely kevésbé lenyűgöző képet fest ma.

A budafoki Péter-Pál és Plébánia utca között egy monumentális kastélyépület magasodik, a Czuba-Durozier-villa, amely még romjaiban is egykori pompájáról mesél.

A budafoki Czuba-Durozier-kastély

Az 1880-as években családi villaként épült kastélyépület egy francia iparos nevéhez köthető, egykori tulajdonosa W. H. Czuba-Durozier idejében a francia romantikus építészet jegyeit hordozó helyszín páratlan és nagyszerű volt.

Az egykori Térey-kúria helyén létrehozott épület előtt fényes jövő állt, a francia előkelőség egy magyar borkereskedővel, Ulbrich Gyulával konyakgyárat is működtetett a pincében, mely a Budafok alatti szövevényes pincehálózathoz kapcsolódhatott.

A 20. század elején, egészen pontosan 1920-ban Czuba-Durozier meghalt, a konyakgyár pedig csakhamar bezárta kapuit. A család értékesítette a gyönyörű építményt, mely ezután többször tulajdonost váltott. Bathó Kálmán közjegyző kezéből végül 1950-ben került ki, amikor államosították a birtokot, egyazon évben, amikor Budafokot a fővároshoz csatolták.

Az államosítás után társasházi lakásokat alakítottak ki benne, a díszes építmény hamar amortizálódni kezdett, a karbantartásnál aligha célozták meg az eredeti pompa megőrzését. A villa ma romjaiban áll, de a járókelők még mindig könnyen elképzelhetik fénykorát. 

Oroszlánokkal díszített, lovasszekérrel is átjárható főkapu, timpanonok, szikár oszloplábak idézik meg a régmúltat, ám a masszív, sötét homlokzat állapotán már nyomot hagyott az idő vasfoga. 

A kitört ablakok, a hiányos tető, a hulló vakolat, az üres szoborfülkék, a veszélyes állapotok elkerülése végett toldozott-foldozott, graffitikkel borított falak mind-mind méltatlanná, szomorúvá teszik mai látványát. 

A kerületi önkormányzat hosszú évekkel ezelőtt értékesítette a villát, melynek felújítását az új tulajdonos szerződésben is vállalta, de az adásvétel feltételei között volt egy pihenőpark, valamint lakóhely- vagy szállásfunkció betöltésére alkalmas helyek és vendéglátó vagy szolgáltatóegység kialakítása is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelenleg műemléki védettséget élvez, a munkálatok szigorú keretek között történhetnek meg. A korábban közzétett tervek lenyűgözők, többek közt elegáns lakásokat, irodákat, kávézót, mélygarázst is terveztek bele, ám a megvalósítás sajnos régóta várat magára.

Kastélyok kvíze

Az országban nagyon sok kastély található, és bár sajnos nem mindegyik jó állapotú, sőt több egyenesen pusztulófélben van, megmentésre szorulna, azért így is maradt szép számmal olyan, ami nagy élményt nyújt a kirándulóknak. Felismered az ország büszkeségeit?

(Borító- és ajánlókép: Tamás Katalin.)

Source link