Magyarország egyik leghangulatosabb, legizgalmasabb vasútvonala a Bükk-vidék csodás helyszíneit járja be Eger és Szilvásvárad között. A hegységben kis alagutakon, völgyhidakon zakatol a vonat egy órán át, és minden megállóból további emlékezetes túrákat tehettek.

Bár a gyönyörű vasútvonal eredetileg Egertől egészen Putnokig vezetett, 2009 óta sajnos már csak Szilvásváradig juthatnak el vele az utasok. A kisvasutak világát idéző személyvonatra azonban még így is megéri jegyet váltani, hiszen mesébe illő helyszínekre kalauzol el.

Vasútvonal a Bükkben

A vasútvonal hossza 34 kilométer, és összesen tíz megállót érint, sietségre még sincs szükség: a turisták kedvelt vidéke járható be vele egy sima vonatjegy áráért. Bármely állomáson és megállóhelyen érdemes leszállni, nehéz betelni a Bükk-vidék keleti oldalával.

Már Eger történelmi városa bővelkedik kihagyhatatlan látnivalókban. Elég csak az egri várra, az itt működő Dobó István Vármúzeum tárlataira gondolni, de a Művészetek Háza, a bazilika, a minorita templom, a Líceum, a minaret, a török fürdő és a Szépasszonyvölgy mind-mind ismerős lehet a várost kedvelő kirándulók számára.

Mesés kirándulóhelyek Szilvásváradig

Eger központját elhagyva az Eger-patakot követve halad a kis személyvonat, Eger-Felnémet, majd Almár állomásokat érintve. Utóbbitól indulva a piros jelzésű útvonalat érdemes követni: a közelében egy pálos kolostorrom is megbújik, de az Almár-patak völgye is nyugodt túrahelyszínnek számít. 

Eger közigazgatási határát elhagyva Szarvaskő megállója következik, amely festői fekvéséről és látnivalóiról egyaránt híres. Környéke egy tanösvényen bejárható, de az Országos Kéktúra vonala is érinti. A falu közvetlen szomszédságában áll a Várhegy, melyen már csak romok emlékeztetnek Eger egykor fontos elővárára. A vidék festői, a település fölé magasodó hegycsúcsok is bejárhatók a túra során. A Mónos-patak mentén elhelyezkedő Mónosbél a következő állomás. A festői falu Vidróczki Márton mátrai betyár szülőfalujaként is ismert. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Bélapátfalva területén két helyen is megáll a vonat: a faluközpont állomásán és a Cementgyárnál is leszállhatnak a túrázók. Utóbbi lehet igazán ismerős a kirándulások szerelmesei számára, hiszen azt érinti a kéktúra vonala is, sőt, piros jelzésen is bejárható a környék. Könnyen elérhető innen a Lak-völgyi tó, de a Bél-kő mészkőbányája is, amely földöntúli állapotokat idéző tájsebével ég bele az ember emlékezetébe.

Szilvásváradon ugyancsak két helyen áll meg a vonat: a Szalajkavölgy megállóban és a település északi oldalán is. Az előbbi a túrázók nagy kedvence, hiszen itt igazi természeti kincseket kereshetnek fel a zöld túrajelzést követve.

A Szalajka-völgy káprázatos tája és tavai, a festői Fátyol-vízesés örök élmény marad mindenki számára. A zöld háromszög útra térve megtekinthető a Felső-tó és az Istállós-kői-barlang is, melyek szintén fontos értékei a környéknek. Ha elfáradtatok, akár kisvasútra is szállhattok visszafelé Szilvásváradig.

Gyönyörű vasútállomások az országban

Vasúttal bejárni az országot igazi élmény, a döcögő vonatok ablakából kitekintgetve meseszép helyeket csíphetnek el az utazók. Akad azonban olyan, amikor már maga a vasútállomás is csodálatra méltó.

(Képek: Getty Images.)

Source link