A KRESZ betartása a közlekedés minden résztvevője számára kötelező érvényű, a közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet pontjainak megszegése nemcsak bírsággal jár, de balesetveszélyes szituációkhoz is vezethet.

Az utakon azonban sajnos nem mindig azt tapasztalja az ember, hogy a közlekedők maradéktalanul betartják a szabályzatot. Ezt a hatóság büntetésekkel szankcionálhatja, a pénzbírság mellett akár több büntetőpont is kerülhet a jogosítványra, hiába tűnik egyébként apró hibának a szabályszegés.

Büntetőpontok a KRESZ-szabályok megszegéséért

Büntetőpontokat nem csak a legsúlyosabb vétségekért kaphat az ember. Ráadásul a jelenleg hatályos rendelkezés értelmében 18 büntetőpont összegyűlése után fél évre bevonják az érintett sofőr jogosítványát, és utánképzést is kell végeznie.

A jobbra tartási kötelezettség megsértése

Sajnálatos módon sokan választják a mindennapokban a belső sávot a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten, noha a KRESZ világosan meghatározza, hogy a jobbra tartás kötelező. Még a gyérebb forgalmú utakon is köteles személygépkocsi vezetője visszatérni a jobb szélső forgalmi sávba egy előzést követően. A bírság mellett egy büntetőpont is járhat a szabály áthágásáért.

Kivételt képez, ha egyszerre több járművet kíván valaki megelőzni, olyankor ugyanis folyamatos haladásra is igénybe veheti a párhuzamos forgalmi sávot, amennyiben ezzel a gyorsabb sebességű járművek haladását nem akadályozza, illetve akkor is, ha a külső sávba a sűrű forgalom miatt visszatérni nem lehet.

Záróvonalon való áthaladás

A KRESZ a következőképp fogalmaz a záróvonalról: „hosszirányú folytonos vonal, amely az úttest felezővonalát jelzi, illetőleg a két forgalmi irányt, a forgalmi sávokat egymástól, vagy a nyílt villamospályát a forgalmi sávtól választja el; a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad.”

A záróvonalat tehát tilos átlépni vagy érinteni, akkor is szabályszegésnek minősül, ha az előzés közben úgy lépi át a járművezető, hogy még a vonal előtt kezdte meg az előzési manővert. A sofőröknek javasolt egyfajta magas falként tekinteniük a vonalra, melynek felfestése indokkal történt, súlyos balesetek előzhetők meg a rendelkezés betartásával. Ráadásul ellenkező esetben két büntetőpont is terhelheti a jogosítványt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló jármű melletti elhaladás megállás nélkül

A vezetőnek mindig fokozott óvatossággal kell megközelíteni a helyet, ahol a gyalogos elsőbbséget élvez, így a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet is. Ennek olyan sebességgel szabad történnie a KRESZ alapján, hogy a járművezető eleget tudjon tenni az elsőbbségadási kötelezettségének, és szükség esetén meg tudjon állni.

A zebra előtt megálló, illetve forgalmi okokból ott álló jármű mellett tilos és rendkívül veszélyes lendületből elhaladni. A szabályzat kimondja, hogy a jármű mellett meg kell állni, továbbhaladni pedig akkor szabad, ha a sofőr meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének megsértése nélkül megteheti. Ez súlyos vétséget jelent, hiszen a be nem látott szakaszon akár gázolás is előfordulhat. Megszegése öt büntetőpontot von maga után.

10 kérdéses KRESZ-kvíz

A villámgyors KRESZ-teszt kérdésére tudni kell a választ jogosítvánnyal.

(Képek: Getty Images.)

Source link