Budapest bornegyede és pezsgőbirodalma, Budafok-Tétény utcáin szinte egymást érik a különleges, magasztos építmények, az egykor pompás kastélyoktól kezdve az úri villákig és kúriákig.

Törley József grazi, majd franciaországi, reimsi tanulmányait követően 1880-ban utazott a mai Budafok területére, az egykori Promontorra, hogy alapborokat vásároljon reimsi pezsgőgyárába. A hely adottságait felismerve néhány éven belül birtokot vásárolt itt, majd Magyarországra telepítette cégét, folyamatosan bővítve pezsgőbirodalmát. Feleségével, Sacelláry Irénnel is ezen a helyen ismerkedett meg.

A budafoki Sacelláry-kastély

Törley József a mai Anna utcai óriási területet 1890-ben vásárolta meg pezsgőgyára fellendítéséhez, ahol két ütemben, 1904-re épült fel csodás kastélya. Az ingatlan szomszédságában is jómódú, nemesi birtok állt, mely Sacelláry György kezében volt. Lányát, Sacelláry Irént öt évvel az első, sorsfordító promontori látogatás után, 1885-ben vette feleségül a híres pezsgőmágnás. Ekkor a nő harmincéves korában járt, férje három évvel fiatalabb volt nála.

Sacelláry Irén apja hatalmas és fényűző, szecessziós stílusú kastélyt építtetett lányának az 1890-es évek végén a birtokon, melyhez hatalmas park is tartozott. Irén kedvencei a kéthektáros kert vadgesztenyefái voltak, a monumentálisra növekvő fafajta motívumait az épület külső díszítésén is megörökítették.

A kastély elegáns pompája már messziről hirdette a család befolyásos voltát és kifinomult ízlését. Az épület központi részeként a hall vagy más néven Nagyterem várta a folyosóról belépőket, innen nyílt az ebédlő, a szalon, a könyvtár- és biliárdszoba, valamint a télikert is, a hálószobákat az emeleten alakították ki. Csodás ólomüveg-ablakok, gipszstukkók és látványos burkolatok tették még gyönyörűbbé az épületbelsőt. 

Az elképesztő üzleti érzékkel bíró pezsgőgyáros, Törley József a cégalapítás 25. évfordulóját követően hunyt el belgiumi nyaralásán, 49 éves korában. Megözvegyült felesége hetvenéves koráig élt, frigyükből nem született gyermek, aki megérte volna a felnőttkort, és a vagyon, valamint a pezsgőbirodalom örököse lehetett volna.

A pezsgőgyárat Törley unokaöccsei örökölték, noha később a történelem viharai jelentősen megtépázták azt. Sacelláry Irén kastélya a testvéreire szállt, egy évvel később azonban eladták a Magyar Postának, mely tüdőszanatóriumként működtette a továbbiakban, az államosítást követően kórházként és iskolaként is funkcionált.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendszerváltás előtt a Magyar Hitelbank vásárolta és újíttatta fel, 2002-ben került magántulajdonba, ami itt szerencsére a gyönyörű állapot fennmaradását jelentette. A kastély és a kert ma is pazar látvány, elegáns helyszínként szolgál különféle rendezvényekhez, esküvőkhöz.

Egy romos kastély a szomszédban

A festői Sacelláry-birtok közelében magasodó Czuba-Durozier-kastély egykor ugyancsak pompás helynek számított, ám a sors kevésbé volt kegyes hozzá.

(Képek: Indafotó/Szetya, Fortepan/Schermann Ákos.)

Source link