A kellemes időben sokan előszeretettel húznak túrabakancsot, és fedezik fel környezetüket, ám rövidebb, könnyebb túrákat a hidegebb időszakra is megéri betervezni. Amellett, hogy a maradandó élmény télen-nyáron garantált, a mozgásforma az egészségre nézve is számos előnyös hatással bír.

A természetjárás a Cleveland Clinicnek nyilatkozó dr. Matthew Kampert sportorvos szerint többek között serkenti a szív-érrendszer működését, de a vérnyomásszintet, az alvásminőséget és a közérzetet is jótékonyan befolyásolja, ezzel pedig már rövidebb távon, kevésbé megterhelő terepen is számolhatsz.

A túrázás egészségügyi hatásai

Az ülő életmódot folytatóknak kiváltképp javasolt a rendszeres, változatos testmozgás. A kirándulás egy kifejezetten élvezetes módja a teljes test átmozgatásának.

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Csaknem minden intenzívebb testmozgásra igaz, hogy védi a szív-érrendszer egészségét, és csökkenti a keringési rendszert érintő betegségek kockázatát. A kirándulás is javítja a szív teljesítményét, növeli az állóképességet. Közepes intenzitású testmozgásból hetente legalább 150 perc javasolt, érdemes ezért heti szinten beiktatni egy kisebb-nagyobb kiruccanást a hegyekben, akár más aktivitások kiegészítéseként.

Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás mára népbetegséggé vált, amelyhez a helytelen, nátriumban gazdag és káliumban szegény étrend mellett a mozgáshiányos életmód is hozzájárul. A megfelelő vérnyomásértékekhez vezető első lépés tehát a rendszeres aktivitás. A gyakori túrák ezért csökkentik a stroke és a szívrohamok kialakulásának kockázatát is.

Segít a cukorbetegség megelőzésében

Magyarországon több mint egymillió felnőtt él cukorbetegséggel, az érintettek száma világszerte évről évre radikálisan nő. A megfelelő táplálkozás mellett az aktív életmód is segít a vércukorszint szabályozásában és az inzulinérzékenység növelésében, akár kialakult diabétesz esetén is rendkívül hasznos a gyakori túrázás.

Elősegíti a fogyást

A túrázás teljes testet átmozgató edzésforma, amely remek módja a zsírégetésnek, izomveszteség nélkül. Heti fél-egy kilogramm leadásához nagyjából napi 500 kalóriányi deficitre van szükség, ám nem elegendő az étkezés redukálása, az ideális, ha a szám legalább harmadrészben a mozgásból tevődik össze. Már egy rövidebb kirándulás is jelentős mértékben hozzájárul ehhez a deficithez.

Csökkenti a szorongást

A kirándulás ráadásul a közérzetre is jótékonyan hat, a természetben töltött idő számottevő mértékben csökkenti a szorongást és a depresszió kockázatát. A zöld tökéletes terápiás környezetet nyújt az ember számára, miközben a mozgás az endorfin hormonok termelődését serkenti, továbbá növeli az érzékenységet a szerotoninra és a noradreanalinra. Ezekre a kedvező hatásokra építenek a speciális erdőterápiák is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mély alvást biztosít

Az alvászavarokkal küzdőknek különösen hasznos lehet a túrázás. Ennek oka a kellemesen fárasztó testmozgás mellett az, hogy az ember a kirándulás közben a napon tartózkodhat, mely pótolja a szervezet számára elengedhetetlen D-vitamint, és szabályozza az alvás-ébrenlét-ciklust is.

Remek csont- és izomerősítő

A csontritkulás megelőzésében és az izomépítésben is szerepet kaphat a kirándulás, mely hosszú távon aktívan tartja az ember izomzatát. A hátizsákos túrák még hatékonyabbak a vázoszlop állóképességének növelésében, a felfelé és lefelé tartó szakaszok változatossága pedig a test legerősebb izomcsoportját, a test súlyát tartó négyfejű combizmot is erősíti.

Pulzusemelés ízületi terhelés nélkül

Az ízületi gyulladásban érintettek számára minden intenzív edzés komoly fájdalommal járhat, ám a kirándulás könnyebb terepen is nyugodtan végezhető. A kutatások arra jutottak, hogy ez a mozgásforma hosszú távon csökkenti a fájdalmat és a reggeli merevséget a betegséggel élőknél.

Fejleszti az egyensúlyérzéket

Az egyenetlen talajviszonyok, a gyökerek, a sár, a homok, a lehullott gallyak, levelek mind-mind változatosabbá teszik a környezetet, amelyen gyalogolsz. Lépésről lépésre alkalmazkodni kell a változásokhoz, érzékelni a külvilágot, alakítani a súlypontot, és igazodni a testhelyzettel, ez pedig rendkívül hatékonyan fejleszti az egyensúlyérzéket, ami egy betegség utáni rehabilitációban is ideális cél lehet.

Gyönyörű utak a főváros közelében

Ha Budapesten vagy környékén túráznál, számos gyönyörű útvonal közül választhatsz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link