Magyarország bővelkedik a szemet gyönyörködtető épített örökségben, a szélrózsa bármely irányába indulva belefuthat az utazó néhány csodás történelmi emlékbe.

Nem csoda, hogy egy-egy túra során megkönnyítik az eligazodást a falvak fölé magasodó templomtornyok: István király idejében a törvények szerint tíz falunként fel kellett épülni egynek, az idők folyamán lassacskán szinte minden község felhúzott legalább egyet.

Mesés magyar templomok

Különleges, monumentális és igazán meghitt, mesébe illő templomok is bőven akadnak az országban, amelyek felkeresését egybekötheti az ember egy jóleső kirándulással, de elvonulásra, elcsendesedésre is alkalmasak. Gyönyörködj bennük kedvedre!

Az ösküi rotunda

A Bakony szívében megbúvó Öskü leghíresebb látnivalója a falu központjában, egy patak ölelésében megtalálható rotunda, avagy kerektemplom. A tisztázatlan eredetű, bizonyos források szerint római őrtoronyra épült szentély és sekrestyerész már messziről mesésen fest, akár a Veszprém felé tartó vonatok ablakából is megcsodálható.

Az ösküi rotunda ma kápolnaként működik, előzetes bejelentkezéssel látogatható. A faluból a sárga sáv jelzésű turistaúton vagy a Gyöngyök útja és a Szent Jakab út via Pannonia jelzéseit követve is bejárható a környék.

Tákos fazsindelyes temploma

Az ország északkeleti csücskében, a Beregi-síkságon található Tákos, melyet fazsindelyes temploma és megőrzött népművészeti hagyománya tesznek igazán különlegessé az Alföldön. Református templomát a mezítlábas Notre-Dame-nak is nevezik.

Kívülről és belülről is gyönyörű a tákosi templom: fakazettás mennyezete, tulipános, virágos motívumokkal díszített berendezése, fehérre meszelt paticsfala csodásan fest. Az épület története nagyon érdekes: Mária Terézia rendelkezéseiben megtagadta a templomépítéshez szükséges köveket a reformátusoktól, ám a helyiek összefogása példásnak bizonyult: saját kezükkel, vesszőből és mezítláb taposott sárból építették fel saját istentiszteleti helyüket. A Nyíregyháza és Tiszacsécse között vezető piros jelzésű Móricz Zsigmond úton járható be a környék is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyöngyöspatai Jézus-családfa

A gyöngyöspatai Kisboldogasszony-templom egy impozáns hatalmasság a kisváros szívében, amelynek különlegességét mégsem csupán megjelenése adja. Sok látogató a Jézus családfáját megjelenítő, nyolc méter magas Jessze-fa oltárért keresi fel a település híres építményét.

A szobor alján Jessze, azaz Izai található meg, aki Dávid király apja volt a Biblia tanúsága szerint. A műtárgy közepén látható Mária születése, de a Jézus őseiként számon tartott próféták, királyok is helyet kapnak rajta. A fa lombja fölött Mária ül a kisded Jézussal a kezében. Az Énekek énekéből származó idézetek kaptak helyet a törzsön, mely mellett két angyal is áll. Gyöngyöspata központjából két jelzés is vezet, a sárga sáv és a Mária-út.

Bélapátfalvi ciszterci kolostor

A Bél-kő hegy a Bükk-vidék egyedülálló helye, ahol egy bányászatból eredő tájsebre figyelhetnek fel az érkezők már a cementgyári vasútállomásra megérkezve. A középkori, román stílusú apátsági létesítmény a kék sáv jelzését követve, két rekultivált bánya között bújik meg.

De nem csak az Országos Kéktúrát járóknak kedvező a helyszín, egy öt és fél kilométeres tanösvény is körbevezet a tájon, a jelzés a kolostortól indul.

Meseszép magyar hidak

Az ország gyönyörű hídjain sétálva is egy mesében érezheted magad.

(Képek: Indafotó/Kovács Dániel, szellk, lászló lovagcsekatibocifiu.)

Source link