A hatalmas akváriumok, amelyekben feltárulnak a tenger mélyének titkai, a felnőttek és a gyerekek számára is kedvelt úti célok. 

Ráadásul az épületeket gyakran neves sztárépítészek tervezik, és ettől olykor annyira ultramodernnek tűnnek, hogy a legfényűzőbb luxushelyekkel vetekedhetnek. Nem csak kívül, belül is nagyon látványosak. 

Kötelező elem bennük például az olyan terem, amiben a látogatók feje felett úsznak át a legkülönlegesebb állatok, ettől pedig úgy érezhetik magukat, mintha ők is a vízben lennének. A gyerekek lefoglalása miatt az interaktivitás és a játékosság nagyon fontos szempont. Általában egy napot is el lehet tölteni ezekben az intézményekben, étterem, kávézó és változatos programok is várják az érdeklődőket.

Európa legnagyobb akváriumai

A világ legnagyobb akváriumai jellemzően Ázsiában és az Egyesült Államokban vannak, hozzájuk képest az európai létesítmények kevésbé tűnnek monumentálisnak, azonban még így is lenyűgözőek. A kontinens ilyen jellegű intézményei számos kritérium alapján lettek rangsorolva, számított például a legnagyobb medence mérete, és az is, hogy mennyi különleges élőlénynek, nagy halnak biztosítanak otthont. A látogatók kedvencei egyértelműen a félelmetes cápák és a játékos delfinek. A világ legnagyobb akváriuma jelenleg a 2005-ben megnyílt atlantai Georgia Aquarium, amelyben több mint 100 ezer tengeri állat úszkál a medencékben, többek között cetcápák. Utóbbiak egyébként csak ázsiai intézményekben találhatók meg. Atlantában egy óriási, 24 millió literes medencéjük van.

Nézz tovább: furcsa külsejű állatok

Hogyan kerülhet egy tükörtojás a tenger fenekére? Vajon valaki jópofa, vízi talponállót nyitott a strandolóknak, majd egy óvatlan pillanatban lecsusszant a tojása a serpenyőjéről? Nem egészen.

(Borítókép: Getty Images Hungary. Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia/Andy Mendyk.)

Source link