A felújított és átadott Deák Ferenc téri metróállomás izgalmas belső tereiről sokan szót ejtettek az elmúlt időszakban. Hol a merész, vagány színválasztás, hol az indusztriális hatás nyűgözi le az utazókat, egy biztos: nagyon modern, praktikus és mutatós lett a végeredmény.

Szerencsére azonban nem minden megszokott elemnek kellett búcsút intenie az utazóközönségnek. A különleges betűcsempék például továbbra is fontos díszei lesznek a megállónak. Minden bizonnyal sokan próbálták már kibogarászni az alkotásbab elrejtett szöveget, ám bőven akadnak, akik nem tudják, mit is üzennek a betűk.

A Deák téri betűcsempék

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a metrófelújítás kezdete óta nagy munkában van, mivel az állomásokon kiválogatják és összegyűjtik a közlekedéstörténeti értékeket, hogy megőrizhessék azokat az utókor számára. A jól ismert narancssárga padok, a tájékoztató táblák, a burkolatrészek mind-mind hozzájuk kerülnek. A különleges betűcsempék azonban a helyükön maradtak, a Deák téren várakozók nagy örömére.

Az ikonikus csempemozaikot a testvérváros, Lisszabon ajándékozta Budapestnek, pontosabban a Metropolitano de Lisboa, a Lisszaboni Metró, miután a BKV küldöttsége ellátogatott a portugál fővárosba, mely 1994-ben Európa Kulturális Fővárosa címével rendelkezett.

João Rodrigues Vieira portugál festő alkotása, mely a Fábrica de Cerâmica da Viúva Lamego csempegyárban készült el, már 1996 augusztusa óta díszíti a Deák téri megállót. A művész két évvel korábban maga is felkereste Budapestet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A betűcsempék igazi kulturális kuriózumként őrzik Magyarország és Portugália irodalmi legfőbb értékeit. Az állomás egyik oldalán Petőfi Sándor, Ady Endre és József Attila versei olvashatók portugálra fordítva, a várakozóhely másik felén pedig Luís de Camões, Cesário Verde és Fernando Pessoa portugál költők magyar fordításait rejti a betűkavalkád.

A betűmozaikból kiolvasható többek között Petőfitől A nép nevében, a Szabadság, szerelem, Ady Endrétől az Elillant évek szőlőhegyén, József Attilától pedig A Dunánál című vers is – portugál nyelven. De a portugál szerzők magyar sorait is különleges élmény kibogarászni várakozás közben.

A Közlekedési Múzeum tájékoztatása szerint egyébként a 3-as metró vonalának felújítása alatt eddig 510 műtárgyat vontak be a gyűjteményükbe, melyből 41 az utóbbi három felújított területről, a Nyugati pályaudvar, a Deák tér és a Kálvin tér metrómegállókból származik.

A felújított Deák téri megálló izgalmas színei.

Fotó: Benkocs Balázs

Megmarad azonban néhány eredeti elem, a betűcsempék mellett Kányádi Sándor híres padja ugyancsak megcsodálható lesz továbbra is az Arany János utcai metrómegállóban. A modern látvány és a jól megszokott részletek összhangját, egybesimulását ígérik a felújítók, amelyet valószínűleg sok utazó izgatottan vár.

Csodás élmény egy BKK-jegy áráért?

Budapest legszebb részei akár menetrend szerinti BKK-járatokkal is bejárhatók, ha valaki fogékony a szépségre, az akár az ablakból is rácsodálkozhat a mesés panorámára, vagy izgalmas túrákat tehet a megállókból. A legszebb és legérdekesebb BKK-útvonalak szinte csábítanak egy kis városi kiruccanásra.

(Képek: Benkocs Balázs.)

Source link