A KRESZ – vagy hivatalos nevén a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet – betartása kötelező minden közlekedő számára. Aki áthágja a szabályokat, komoly szankciókra számíthat a bírságtól kezdve a büntetőpontokon át akár a jogosítvány bevonásáig – függően a szabálysértés súlyosságától.

A szabályozás és a következmények, a hatóság által kiszabott büntetések nem ok nélküliek, a rendkívül balesetveszélyes szituációk megelőzését biztosítják. Egyes esetekben a szigor még erősebb, és a pénzbírságon túl előéleti pontokkal is terhelik a vezetői engedélyt.

Büntetőpontok a bűncselekményekért

Kisebb szabálysértések esetén 1-től 8-ig terjedő büntetőpont kerülhet a jogosítványra, ám súlyos esetekben ez a szám növekszik, több szabálysértés esetén halmozódik. 18 pont összegyűlése esetén ráadásul fél évre bevonják a jogosítványt, és az utánképzés kötelezettségét is előírják. A legsúlyosabb esetnek a bűncselekmények minősülnek, amelyek büntetése 11 pontról indul.

Nem feltétlenül kell ahhoz személyi sérüléssel járó balesetnek kialakulni, hogy a szabályok megszegése elérje a bűncselekmény fogalmát. A törvény szerint a legmagasabb, 11 pont járhat hat konkrét esetben is:

  • a segítség elmulasztása,
  • közúti veszélyeztetés,
  • járművezetés ittas állapotban,
  • járművezetés bódult állapotban,
  • járművezetés tiltott átengedése vagy
  • cserbenhagyás esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legtöbb pont teljesen egyértelmű lehet, így köztudott, hogy ittas vagy bódult állapotban, alkohol, kábítószer hatása alatt tilos vezetni, ám azt talán kevesebben tudják, hogy a cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása is bűncselekménynek minősül az utakon.

Közúti veszélyeztetésnek pedig a Büntető törvénykönyv szerint az minősül, ha valaki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével az úton mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. Ez elképesztően veszélyes, ám sajnos nem ritka az utakon, noha a bűncselekmény akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A büntetőpontok számát lehetősége van a járművezetőnek egy évben egyszer utánképzéssel csökkentenie, mely úgy működik, hogy 13-nál kevesebb pont megléte esetén 9 törölhető a képzéssel, míg 14 és 17 között 6 ponttal csökkenthető a szám. Ha viszont az érintett büntetései között egy legalább 9 pontos tétel is szerepel, akkor a szám utánképzéssel sem csökkenthető 9 alá, az el nem törölhető. A meglevő pontok száma lekérdezhető néhány kattintással online is.

KRESZ-teszt jogosítvánnyal

A KRESZ-kérdésekre tudni kell a választ a biztonságos közlekedéshez. Te eltalálod mindet? Teszteld!

(Képek: Getty Images Hungary.)





Source link