Utazás közben sokan küzdenek rosszulléttel az autóban, a buszon, villamoson vagy a repülőn. A hányingerrel, émelygéssel járó probléma mögött ártalmatlan, természetes jelenség áll, ám néhány módszerrel jelentősen csökkenthetők a panaszok.

Az utazási betegség – vagy más néven kinetózis – során gyakran émelygés, tompaság, szédülés, hányás léphet fel a legártalmatlanabb helyzetekben, jellemzően mozgó járműveken, a tünetegyüttest gyakran az út közbeni olvasás, telefonozás vagy a háttal ülő pozíció erősíti fel.

Az utazási betegség okai

A kinetózis a legvalószínűbb feltételezés szerint egy természetszerű testi reakció, amely a mérgezés gyanúja miatt lép fel. Amennyiben ugyanis az agy a belsőfül jelzései alapján érzékeli a mozgást, ám a látásból származó ingerek arra utalnak, hogy az ember valójában nem mozdul a környezetéhez képest, a kettősséget egyfajta hallucinációnak értékeli a szervezet, amelyet mérgezés okozhat. Védekezésképpen tehát hányást generál, hogy az anyag távozhasson a testből.

A jelenséget számos tényező felerősítheti, így érdemes utazás előtt felkészülni a kiváltó okokra és megelőzni a nagyobb bajt. Átgondoltan meg is szüntethetők a panaszok.

Teendők az utazási betegség megelőzésére

Már a helyválasztás és az utazás során felvett pozíció is rengeteget számít a megelőzésben, bár egyéni érzékenységtől is függ a módszer eredményessége. Sokat segít, ha a jármű első ülésén helyezkedik el a rosszullétektől szenvedő utas, a menetiránynak megfelelően. Nézz egyenesen egy fix pontot, például a horizontot, hogy a látottak is összhangba kerüljenek a belsőfül érzékelésével. Ha lehetséges, például egy autóban, tekerd le az ablakot, a friss levegő csökkenti az émelygést, közben összpontosíts a lélegzésre. Sokaknál segít, ha meditálnak, behunyják a szemüket, vagy megpróbálnak elaludni.

Az utastárs, akár gyerekek rosszulléte ellen is beválhat, ha elterelik a figyelmüket, akár aktív beszélgetéssel, zenehallgatással, közös játékkal is. Hosszú utaknál indokolt lehet néhány pihenőt, szünetet tartani, amikor kinyújtózhat, friss levegőt szívhat, ihat pár korty vizet, sétálhat kicsit az ember. A tapasztalatok szerint a gyömbér is enyhíti a hányingert, ezért az arra hajlamosaknak érdemes lehet egy darabot elcsomagolni vagy teaként egy termoszban magukkal vinni. A jéghideg víz, üdítő, sőt, van, akinek a rágózás is beválik.

Ami csak ront a panaszon

Tovább ront a panaszon, ha a megnyugtató szemlélődés helyett az ember egy pontra koncentrál a járműben, így nem javasolt az olvasás, a filmnézés vagy a telefonozás sem. A mozgó tárgyak, például az elhaladó autók követése is fokozhatja a rossz érzést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az utazást megelőzően már csak könnyű fogások fogyasztása ajánlott, a fűszeres, zsíros, nehéz ételek és az alkoholos italok kerülendők. Akinél gyakorta visszatérő tünetek keserítik meg a közlekedést, annál vény nélküli, például dimenhidrinát hatóanyagú tablettákkal is érdemes készülni, de kaphatók gyömbértartalmú étrend-kiegészítők, gyerekeknek nyalókák, cukorkák is.

Teendők a barotrauma ellen

Nem ritka a repülőgépeken a felszálláskor és leszálláskor síró gyerek, aminek hátterében többnyire a belső és a külső tér között kialakuló nyomáskülönbség áll. A barotrauma ellen azonban lehet tenni.

(Képek: Getty Images.)

Source link