A parkolás alapvető szabályait a KRESZ-rendelet feketén-fehéren meghatározza, mégis sajnos nap mint nap sokan megszegik azokat, akár figyelmetlenségből, akár nemtörődömségből.

Az elmúlt időszakban különösen nagy figyelmet kapott a téma, sokszor vérre menő viszályok robbantak ki a járdát használni kívánók és a parkolni szándékozók között, és bizony akadt olyan Kossuth-díjas színművészünk is, aki nem mutatott épp jó példát.

Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy a lakosság gyorsan növekvő számú autóját miként lehetne szabályosan elhelyezni az utakon úgy, hogy más közlekedők jogai se csorbuljanak, ám erre nehéz instant megoldást találni. Egy biztos: a szabályok áthágása nem csupán illetlenség, de bírságot is maga után von.

A járdán parkolás a KRESZ-ben

A KRESZ értelmében a megállás lakott területen a járművel alapvetően az úttest menetirány szerinti jobb szélén lehetséges, az úttesttel párhuzamosan, egy sorban, kivéve, ha a közúti jelzések másképp határoznak. Egyirányú úton bal szélen kell megállni, méghozzá azt figyelembe véve, hogy a kocsi mellett legalább 5,5 méter szélességű helynek kell maradnia az úttest jobb széléig.

A KRESZ 40. § (8) szerint járdán abban az esetben parkolhat az autós szabályosan, ha jelzőtábla vagy útburkolati jel ezt engedélyezi, részben vagy akár teljes terjedelemben. Ami nem azt jelenti, hogy tábla és felfestés esetén a járda egésze a parkoló kocsiké: azok a járda szélességének maximum felét foglalhatják el, és a gyalogosok számára legalább 1,5 métert szabadon kell hagyni, hiszen adott esetben egy babakocsival, egy kerekesszékkel is szeretnének rajta problémamentesen végighaladni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szintén érdekes kitétel, hogy a járdán parkoló jármű tengelyterhelése nem haladhatja meg az 1000 kilogrammot, amely határértéket számos nagyobb méretű, 2 tonnás tömeg feletti személyautó, városi terepjáró, SUV eléri manapság, így esetükben elméletileg nem is tud teljesülni minden feltétel a szabályos parkoláshoz.

Nem elegendő tehát, hogy megengedett valahol a járdára történő parkolás, hiszen ha például nem marad 1,5 méter szabadon, az már szabálytalanságot jelent, amiért akár több tízezer forintos bírság is járhat.

Amennyiben a többi feltétel teljesül, jelzőtábla és a felfestés hiányában is megállhat a járdán a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító kocsi, a hivatalos betegszállító jármű, iskolabusz, gyerekeket szállító autóbusz, továbbá kerékpár, kétkerekű segédmotoros kerékpár, motorkerékpár.

Nézz tovább: tölts ki egy KRESZ-kvízt!

Ezeket a KRESZ-kérdéseket minden közlekedőnek tudnia kellene. Teszteld magad!

Source link