Egy utazás tervezésekor az ember próbál előre kalkulálni a felmerülő költségekkel, és spórolni azokon a tételeken, amiken tud. Természetes igény, hogy ha már eljut egy régen vágyott külföldi célpontra, minél több dolgot nézne meg a helyszín kínálta látnivalók közül.

A csodás európai városokba látogatva a legtöbben a múzeumok felkeresését sem hagyják ki, ami nem is csoda, hiszen a kontinens különösen gazdag a jelentős és izgalmas gyűjteményekben. A múzeumi belépők viszont olykor kifejezetten borsos árúak lehetnek, alaposan megdobhatják az utazásra szánt költségkeretet. Nem árt tudni, hogy a legfontosabb intézmények némelyike viszont ingyenes napokat, időszakokat is biztosít, ezek ismeretével akár több ezer forintot is megtakaríthattok. 

Európai múzeumok ingyen

Talán nem mindenki tudja, hogy itthon is számos kulturális intézmény ingyen látogatható a nemzeti ünnepek idején. Ilyenkor több múzeum szélesre tárja a kapuit azok előtt, akiket egyébként a jegyár tartana vissza a kiállítások megtekintésétől. A jeles napok előtt a múzeumok honlapján érdemes tájékozódni. 

A nagy európai intézmények is tartanak kedvezményes napokat vagy időszakokat, amikor eltekintenek az egyébként nemritkán igen magas belépődíj beszedésétől. A dolognak persze lehet árnyoldala is: olykor bizony tömegeket vonzhat az akció, ami valamelyest ront az elmélyült kiállításlátogatási élményen. Annak, akit ez nem rettent el, érdemes élnie a lehetőséggel. 

Prado

A madridi Prado az egyik legfontosabb európai képtár, ami olyan kincseket őriz, mint Velázquez leghíresebb műve, Az udvarhölgyek vagy a művészettörténet legtalányosabb alkotása, Bosch Gyönyörök kertje triptichonja – a sort pedig a végtelenségig folytathatnánk. Minden különösebb túlzás nélkül kijelenthető, hogy a spanyol fővárost már önmagában a Prado miatt is megéri felkeresni. Az intézmény iránt óriási az érdeklődés, a legolcsóbb, időpontra váltható teljes árú belépőjegy 15 euró. Mindennap van viszont ingyenes idősáv is, hétfőtől szombatig délután 6 és 8 óra között, vasárnap és ünnepnapokon pedig délután 5-től este 7 óráig. Kizárt, hogy két óra alatt fel tudjátok fedezni a gyűjtemény kincseit, azonban ha több napra érkeztetek a városba és vissza-visszajárnátok a múzeumba, ez jó megoldás lehet. 

Vatikáni Múzeum

A Vatikáni Múzeum a világ egyik legfontosabb és leglátogatottabb múzeuma, amit egyszer az életben látni kell. A legismertebb részei a lélegzetelállító Sixtus-kápolna, a Laokoón-csoport és Raffaello falfestményeivel, köztük Az athéni iskolával díszített termek. Az intézmény falai között többnyire hömpölyög a tömeg, de hát valamit valamiért, a látogató reménykedik, hogy jó felé sodorja az áradat. Az online foglalás nélküli, teljes árú belépőjegy 17 euró. Minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes a belépés, ez alól az ünnepnapok jelenthetnek kivételt. 

Louvre

A párizsi Louvre, ahol egyebek mellett Leonardo da Vinci Mona Lisáját és az egyik legszebb ókori görög márványszobrot, a Szamothrakéi Nikét őrzik, kihagyhatatlan attrakció a francia fővárosban járva. Az online értékesített, teljes árú jegy 17 euró, de minden évben van egyetlen nap, amikor ingyenes a belépés, ez július 14., vagyis a Bastille-nap, ami nemzeti ünnep. Ha keddre esik, amikor a múzeum zárva tart, akkor az akció is elmarad. 

Uffizi Múzeum

A firenzei Uffizi Múzeum sokak bakancslistáján szerepel, nem is véletlenül. Az intézmény kincseiből válogatni is nehéz lenne, de hogy egy párat említsünk, Botticelli Vénusz születése című alkotása, Leonardo da Vinci Angyali üdvözlete, Tiziano Urbinói Vénusza és Michelangelo egyetlen befejezett, fennmaradt táblaképe, a Szent család mindenképp megéri a sorban állást.

A koronavírus-járvány miatti hosszú leállást követően a képtárhoz tartozó intézmények, a Pitti-palota, a Boboli-kert és az Uffizi Képtár 2022-ben minden hónap első vasárnapján ingyen látogathatók

Gemäldegalerie

Berlin a kultúra és a művészet szerelmeseinek Mekkája. A város tele van jobbnál jobb múzeumokkal, galériákkal, kiállítóhelyekkel. Mind közül az egyik legjobb a Gemäldegalerie, amely a 13-18. századi európai festészet egyik legjelentősebb gyűjteményét őrzi. Egyebek mellett Rubens, Rembrandt, Vermeer és idősebb Pieter Bruegel festményei nyűgözhetik le itt a nagyérdeműt. A múzeum, számos más berlini intézményhez hasonlóan minden hónap első vasárnapján díjmentesen látogatható, érdemes megtekinteni az akcióban részt vevők listáját és előre időpontot foglalni a meglátogatni kívántakhoz. 

Pinacoteca di Brera

A Milánóban található Brera képtár egy olyan látnivaló, amit sokan kihagynak az olasz városban járva, mert a dóm és Az utolsó vacsora ellopja a show-t. Pedig a múzeum gyűjteménye valóban lenyűgöző, itt őrzik többek között Raffaello Mária eljegyzése című alkotását, valamint Mantegna megrendítő remekművét, A halott Krisztust. A teljes árú belépő 15 euró, a hónap első szombatján viszont ingyen is bejuthatnak a látogatók előzetes regisztrációt követően. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Indulás előtt mindig érdemes tájékozódni az adott város látványosságainak árairól, kedvezményeiről. Az európai állampolgárok, diákok, fiatalok, illetve az idősebbek érvényes okiratok felmutatásával sok helyen kaphatnak jelentős kedvezményt. Az sem ritka, hogy egy belépőjegy megváltásával ingyen kereshetők fel más, kevésbé népszerű, ám számos érdekességet tartogató attrakciók.

10 kérdéses kvíz Európa látnivalóiról

A következő nevezetességeket valószínűleg akkor is ismered, ha még sosem láttad élőben őket. Filmek, képeslapok, szuvenírek főszereplői. Idézd fel őket kvízünk segítségével, jó játékot!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link