Nem minden gyerekmese helyszíne a képzelet szüleménye, talán kevesen tudják, de a Micimackóból ismert Százholdas Pagony a valóságban is létezik, Alan Alexander Milne egy gyönyörű brit erdő látványából inspirálódott a csekély értelmű medvebocs történetéhez.

1925-ben ugyanis a gyakran csak A. A. Milne néven emlegetett brit író megvásárolt egy Cotchford Farm nevű birtokot London közelében, az Ashdown Forest szomszédságában, hogy családjával a természet lágy ölén tölthesse szabadidejét, szinte minden hétvégén és nyári szünetben elutaztak ide.

Micimackó Százholdas Pagonya

Az közismert tény, hogy a meseregény megírásához fia, Christopher Robin játékából merített rengeteget, de a páratlan vidék is megihlette őt. Az ötszáz holdas pagony a történetben Százholdas Pagonyként jelenik meg, melyet még a könyv illusztrátora, Ernest Howard Shepard is sokszor bejárt a hitelesség érdekében.

A kertben természetesen ma minden a meséről szól, hogy az érkező turisták kedvüket leljék benne, és picit ismét a gyerekkorukba varázsolja őket. Megtekinthetik Christopher Robin és a mesebeli karakterek szobrait, megnézhetik a helyet, ahol a csacsi öreg medve töprengett napi teendőin, sőt, az állatok kedvenc patakját is felkereshetik. Évente körülbelül egymillióan érkeznek is a területre.

A Százholdas Pagony erdejében, a patak felett áll a híd, ahol a történetben Micimackó és barátai botjátékkal múlatták az időt: az egyik oldalon egyszerre bedobták a gallyakat, majd azon versenyeztek, vajon melyik sodródik át hamarabb a híd túloldalára. A rajongók ma is előszeretettel próbálják ki a játékot, nem csoda, hogy nehéz kicsi ágakat találni a patak mentén. A hidat 1907-ben építették meg, és 1999-ben újították fel.

A legnépszerűbb tevékenység a gyönyörű erdőben a sétatúra, amelyhez javasolt a jelölt útvonalakat követni. Többnyire 3-5 kilométeres távokon járható be a térség, de akad 22 kilométeres út is a hosszabb kalandokra vágyók számára. Térképeket, úti füzeteket az Ashdown Forest hivatalos oldalán lehet vásárolni. A gyalogláson kívül engedély birtokában a lovaglókat, illetve az előírásokat betartó kutyásokat is várják. A természet védelme érdekében többek közt a kerékpározás, a tűzgyújtás és a drónreptetés tilos.

A család egykori hétvégi birtoka, a Cotchford Farm.

Fotó: John Downing / Getty Images Hungary

A birtokon álló ház többször tulajdonost cserélt, először az amerikai Taylor családé volt, majd a Rolling Stones zenekar egykori tagja, Brian Jones is megvásárolta és felújította. Utána több kézben megfordult, műemlékvédelmi státuszt kapott, legutóbb 2017-ben adták el 1,8 millió fontért. Az uniós védelmet is élvező erdőben egyébként nagyon figyelnek a természetre, a turizmus nem okozhat károkat, mivel a kereskedelmi egységek számát a lehető legkevesebbre szorítják.

A sherwoodi erdő is varázslatos hely

Az angol sherwoodi erdőt Robin Hood tette világhírűvé. Nézd meg, milyen gyönyörű!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link