Budapest 1873 őszén Pest, Buda és Óbuda egyesítésével jött létre, mely kezdetben még csak tíz kerületet foglalt magába. Ez 1950-re már 22 közigazgatási egységgé bővült, majd 1994-ben született meg a 23. kerület. A 19. és a 20. század fordulójának pezsgő életéről már készültek fotók, amelyekkel bárki visszarepülhet az időben, hogy egy elragadó világ táruljon fel előtte.

Az 1910-ben tartott népszámlálás idején az adatok szerint több mint 880 ezer fő lakta Budapestet, ám elővárosai is komoly létszámmal rendelkeztek – így például nem tartozott még a fővároshoz Újpest, ekkor a IV. kerület a Belvárost jelölte. Az 1867-es kiegyezést követő fejlődés hatásai már érezhetők voltak a városban: az 1896-os millenniumi építkezések jelentősen formálták az utcaképet és a közlekedési lehetőségeket, 1910-re pedig már az elektromos közvilágítást is bevezették az utcákra. Modern, izgalmas várossá nőtte ki magát Budapest.

Budapest terei régen

Különleges élmény látni, hogy mennyire más volt az 1900-as évek előtt és a századforduló környékén Budapest városa: a Nyugati tér forgatagától a Tabán egyszerű házain át a Gomba nélküli Móricz Zsigmond körtérig.

(Borító- és ajánlókép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei.)

Source link