A kék zónák kifejezés a bolygó azon régióit jelöli, amelyekben a demográfiai adatok alapján a leghosszabb ideig élnek az emberek, egészségben. A definíció Michel Poulain és Gianni Pes kutatókhoz fűződik, majd Dan Buettner amerikai kutató és újságíró hozta köztudatba, aki szintén ezeket a területeket térképezi fel. Jó hír, hogy Európában két hely is létezik, ahol nem ritka a lakosok matuzsálemi kora.

Az öt kék zónából tehát kettő a közelünkben található: a görögországi Ikaria szigete mellett az olaszországi Szardínia is egyike azoknak a térségeknek, ahol a száz év felettiek aránya viszonylag magas, ráadásul itt más zónákkal ellentétben nagyjából kiegyenlített az idős korú férfiak és nők aránya.

Szardínia és a hosszú élet titka

Szardínia csodás hely, nem véletlenül tartják nagy becsben az utazók is. Bár az egész szigetet kék zónának tekintik, valójában a legidősebbek néhány központi régióban, így Ogliastra és Nuoro megyében, Barbagia területén néhány mesebeli faluban vannak igazán jelen. Ilyen településnek számít többek közt Villagrande Strisaili, Arzana, Talana, Baunei, Urzulei, Triei, Tiana, Ovodda, Ollolai, Gavoi, Fonni, Mamoiada, Orgosolo és Oliena falvak és Seulo.

Szardínia titkait hosszú évek óta próbálják már megfejteni, ami nem csupán a gyönyörű környezetben rejlik, néhány tényező egyértelmű szerepet játszhat a helyiek hosszú, egészséges életében.

Az egyik legfontosabb ilyen faktor a kiegyensúlyozott étrend, a gasztronómiájuk elengedhetetlen részét képezi a helyi olívaolaj, a vaj, a sajtok, így a híres pecorino, valamint rengeteg gyümölcs és zöldség. A gabonafélékből főleg árpát fogyasztanak, illetve kisebb mennyiségű húst és halat, valamint mértékkel a lokáció híres vörösborát, a Cannonaut.

A másik titkuk a testmozgásban rejlik. A szigeten élők elsősorban szárd származásúak, akik hagyományosan pásztorkodással és halászattal foglalkoztak az idők során. Komoly juh- és kecskeállomány köthető ma is a területhez, továbbá szőlőt, citrusféléket, olívabogyót, articsókát is termesztenek. A napi szintű mozgás, a gyalogos életmód ma is jellemző, idősebb korban sem veszítenek energiájukból az emberek.

A hosszú, egészséges élet harmadik feltételének a család kiemelt szerepét tartják Szardínia szigetén. A kék zónák közösségeire világszerte jellemző, hogy nem teherként tekintenek egy idősebb családtagra, hanem tisztelettel, a család megbecsült részeként kezelik, akik minden közös tevékenységben aktívan részt is vesznek, átadják tapasztalataikat a fiatalabb generációnak is.

A családon túl a tágabb közösség is együttműködő, az egyént mindig a csoport részeként értelmezik, amelynek feladataiból mindenki kiveszi a részét a gazdálkodástól kezdve akár a rendezvények szervezéséig.

A falvak vallásosak, az ünnepeket szigorúan megtartják, templomba járnak, ápolják lelki egészségüket. Az élet viszonylag stresszmentes, lassú ritmusa a természet körforgásán és az évszakok múlásán alapul.

A dohányzás egészségkárosító hatásáról bizonyára már mindenki rengeteget hallott. A kék zónákban nagyon ritka ez a rossz szokás, és ez nem is elsősorban tudatos lemondás: a rohanástól, társadalmi nyomásoktól mentes életmódban túlnyomórészt nem érzik szükségesnek az emberek a közösségnek hasznot nem hozó függőséget.

A szárd sziget sokak számára bakancslistás tétel, ami nem csoda: gyönyörű a tengerpart és a mesébe illő táj mediterrán falvai is elkápráztatják a turistákat. A helyszín bejárását egy helyi idegenvezető segítségével javasolják leginkább, ha a régió összes szokására kíváncsi az érkező, bár az utazás önmagában is maradandó élményt nyújt.

Source link