A Gemenci-erdő szélén, a Duna közelében fekszik Pörböly, a különlegesen szép vidék gyöngyszeme. Az alig 550 fős települést izgalmas és értékes látnivalói is fontos célponttá teszik a természetbarátok számára.

Adottságainak köszönhetően a falu környéke csakhamar kedveltté vált az érintetlen természetbe vágyó túrázók körében: a Gemenci-erdő paradicsomi idillt idéző ártere nyugtatóan hat a lélekre, vadvilága egyedülálló.

Pörböly látnivalói

Pörböly vadregényes környezetében egy percig is nehéz unatkozni, a Gemenci-erdő bővelkedik a természeti értékekben, amelyet megannyi turistaúton és tanösvényen bejárhatnak az érdeklődők, még az Alföldi Kéktúra első, Szekszárd és Baja között vezető szakasza is végighalad a mesés tájon. 

A pörbölyi titán

Pörbölytől egy karnyújtásnyira található az ország legnagyobbjaként számontartott fa, amelyet pörbölyi titánnak is neveznek. A nagyjából százéves, 12 méter kerületű hatalmasság egy fekete nyárfa, mely a Baja-Dunafürdőtől induló, zöld nyárfalevél jelzésű Nagyfa turistaúton vagy a piros körúton is megközelíthető.

A Móricz-Duna partján álló faóriás négy sarjból nőtt össze, 35 méter magas, azóta került be a köztudatba, miután egy szegedi természetfotós rábukkant 2013-ban tett túráján, és felhívta a figyelmet a gyönyörű értékre.

A Gemenci Állami Erdei Vasút

A Gemenci Állami Erdei Vasút kisvonata Pörbölytől Malomtelelő megállóig zakatol, bejárva az ártéri erdőt, miközben a legszerencsésebb utasok akár gímszarvasokat és vaddisznócsordákat is láthatnak útjuk során, de több megállóból izgalmas tanösvényeket is bejárhatnak. Egész évben menetrend szerint közlekedik, télen pénteki és hétvégi napokon várja a kirándulókat.

A pörbölyi Ökoturisztikai Központ és a Millenniumi Pavilon

Az erdei vasút pörbölyi végállomásánál található Ökoturisztikai Központot is érdemes meglátogatni, ha igazán érdekel a csodás vidék: a „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás és izgalmas programok keretében még jobban megismerhető Gemenci-erdő világa.

Az Ökoturisztikai Központ része egy vadászkastélyt mintázó pavilon is, Habsburg Frigyes főherceg Millenniumi Pavilonja, amely iparművészeti értékkel is bír, és a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” című kiállítás helyszíneként is szolgál.

Malomtelelő kilátója

A Gemenci-erdő kilátói csendes szemlélődésre hívnak: ha valaki egy kicsit elidőzik a magasban, a páratlanul gazdag vadvilág is feltárulhat a szeme előtt. Aki szerencsés, akár réti- vagy békászó sast, kerecsensólymot, szürke gémeket is megcsodálhat a vadregényes vidéken, de az avar gímszarvasok, őzek, vaddisznók zajától is hangos lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Malomtelelő és Lassi vasúti megállóhely között az alig 2 kilométeres Molnárka-tanösvény csábít jóleső sétára, ahol a Malomtelelő-tó partján garantáltan nyugalom tölti meg a lelket, a Malomtelelő-kilátó pedig a közeli erdőbe nyújt egy kis betekintést. Pörbölytől délre a Bátai Holt Duna kilátó, míg a bajai oldalon a Türr István-kilátó felkeresése is csodás élményt biztosít.

Nézz tovább: ilyen csodás fasorok várnak ősszel

Ősszel az ország gyönyörű fasorai alatt sétálva egy mesében érezheted magad.

(Képek: Getty Images Hungary, Indafotó / tourista.)

Source link