Az ember bioritmusát az időeltolódás jócskán megzavarja. Az óraátállítás is megviseli a szervezetet, de minden bizonnyal azt is sokan tapasztalták már, hogy egy-egy utazás során milyen nehéz hozzászokni az úti cél időzónájához. 

Az egyebek mellett alvászavarokkal járó jetlag általában hosszú, nyugati-keleti irányú repülőutaknál, több időzóna átlépésekor jelentkezik. Ha az ember külföldre megy, fel van készülve rá, hogy az óráját át kell állítania. De mi a helyzet akkor, ha elvileg nem hagyja el az országot, mégis erre kényszerül? Egyes országokban több időzóna is van, és ez nem is olyan meglepő, ha a kiterjedésüket nézzük. Mit gondolsz, melyik országban van a legtöbb?

Ország a legtöbb időzónával

Az időzónákat elméletileg hosszúsági körök határolják, a gyakorlatban viszont inkább az országhatárokhoz igazítják őket. Az eredeti ötlet az volt, hogy a bolygót a nap 24 órájához igazítva 24 időzónára osztják, és mindegyik szelet 15 foknak felel meg. Ugyanakkor számolni kellett különböző kulturális, politikai és földrajzi tényezőkkel is, amelyek jócskán árnyalták a kérdést. Ezek eredményeképpen a világban jelenleg 38 időzónát tartanak nyilván a 24 helyett. Az országok többsége egyetlen időzónával rendelkezik.

Ha az ember arra gondol, hogy mely országokban van a legtöbb időzóna, valószínűleg a nagy kiterjedésű, kelet-nyugat irányba szélesen elterülő országok jutnak az eszébe, ilyenek például az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Oroszország és Kína. Az időzónák számának kérdése azonban szoros összefüggést mutat az adott állam történelmével, a gyarmatosítással és a tengerentúli területekkel is. Ezeket figyelembe véve nem is olyan meglepő, hogy az első helyezett nem más, mint Franciaország, annak ellenére, hogy európai, szárazföldi területén csak a közép-európai időt használja. Tengerentúli területei viszont a bolygó minden pontján megtalálhatók, így az időzónái száma eléri a 12-t. Az egyes időzónákat a koordinált világidőhöz (UTC) igazítják, a referenciahely a London közelében lévő greenwichi délkör. 

 • Francia Polinézia (UTC -10:00)
 • Marquises-szigetek (UTC -9:30)
 • Gambier-szigetek (UTC -9:00)
 • Clipperton-sziget (UTC -8:00)
 • Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy, Szent Márton-sziget (UTC -4:00)
 • Francia Guyana, Saint-Pierre és Miquelon (UTC -3:00)
 • Franciaország, szárazföld (UTC +1:00)
 • Mayotte, Indiai-óceáni francia szigetek (UTC +3:00)
 • Réunion, Crozet-szigetek (UTC +4:00)
 • Kerguelen-szigetek, Saint Paul, Amszterdam-sziget (UTC +5:00)
 • Új-Kaledónia (UTC +11:00)
 • Wallis és Futuna (UTC +12:00)

Franciaországot egyébként az Egyesült Államok és Oroszország követi 11-11 időzónával, az Egyesült Királyságban 9, Kanadában 6 időzóna van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdekesség, hogy bár Kínában, amely nagy kiterjedése (a világ negyedik legnagyobb országáról van szó) miatt öt időzónát is könnyűszerrel használhatna, hivatalosan csak egy időzóna van, a pekingi idő (UTC +8). Ez, azzal együtt, hogy az ország legkeletibb és legnyugatibb pontja között 5200 kilométer van, olyan érdekességekben nyilvánul meg, hogy nyugaton 3 óra körül delel a nap, és csak éjfél körül kezd sötétedni. A kínai császárság bukásának idején egyébként bevezettek öt időzónát, ám a kommunista hatalomátvételkor Mao Ce-tung eltörölte őket. Az országban nincs óraátállítás sem, bár tettek egy rövid kísérletet rá, visszavonták a rendeletet, így télen-nyáron ugyanaz az idő. 

Miért gyorsabb a repülőút kelet felé?

Különös érdekesség, hogy kelet-nyugati irányban a repülőutak ideje jelentősen eltérhet, hosszabb úton akár egy-két óra eltérés is lehet attól függően, hogy merről merre tart a gép, a jelenség magyarázata azonban pofonegyszerű.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link