Az egyenrangú útkereszteződés lényege és egyben nehézsége, hogy a jelzőlámpák és az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák, így a STOP vagy a fordított háromszög alakú elsőbbségadás kötelező táblák hiányoznak, és az úgynevezett jobbkéz-szabály határozza meg a haladás sorrendjét.

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van az utakon, hogy egy egyenrangú útkereszteződésben a jobbkéz-szabály értelmében mindig a jobbról érkező járművet illeti meg az elsőbbség, az egyenesen haladókkal szemben pedig a kanyarodási szabály alkalmazandó, tehát az élvez elsőbbséget, aki nem változtat irányt, szemben azzal, aki balra, tehát nagy ívben kanyarodna.

Elsőbbség egyenrangú útkereszteződésben

Ha tehát az útkereszteződésben nincsenek útvonaltípust jelző, valamint elsőbbséget szabályozó táblák és jelzőlámpák, a jobbkéz-szabály alkalmazása lép érvénybe. De a kivételeket is fontos ismerni. A KRESZ értelmében a jobbról érkező járműveken túl néhány esetben balról érkező járművet is el kell engedni.

Ahogy a KRESZ-szabályzat szövegében is ismert, a tőle balról érkező villamosnak is köteles a sofőr elsőbbséget adni, függetlenül attól, hogy a villamos merre halad tovább. Akkor sem érvényes a szabály, ha megkülönböztető jelzést használó jármű érkezik az útkereszteződésbe, ilyenkor a többi közlekedő köteles számára elsőbbséget biztosítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája – Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyalogosok kérdése is érdekes, amennyiben nincs felfestve kijelölt gyalogosátkelőhely az adott kereszteződésben. A KRESZ szerint ennek hiányában is elsőbbsége van a kereszteződésen áthaladó gyalogosnak mindazokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amin a gyalogos halad. Erre a hétköznapi közlekedési szituációra is tekintettel kell lenni az elsőbbségek megadásánál.

Tölts ki egy KRESZ-tesztet!

A KRESZ-vizsga 3 pontos, képes kérdéseitől sokan félnek. Te vajon mindig jól tudod a sorrendet?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link