Sokan rajonganak a Mátra vagy a Börzsöny gyönyörű vonulataiért, mások a Bükk vagy a Bakony csúcsait vennék célba hétvégente, ám a jól ismert hegységeken túl számos csodás tájegységet tartogat még az ország.

A Mátrától északra, a Bükk-vidéktől északnyugatra húzódó Heves-Borsodi-dombság az előbbieknél kevésbé felkapott, pedig hangulatos települések és tündérszép tájak bújnak meg a területén.

Az Óbükk néven is gyakran emlegetett Heves-Borsodi-dombság az Északi-középhegység változatos, meseszép tájegysége, tele természeti és kulturális látnivalókkal.

Az Óbükk falvai

A dimbes-dombos vidéken, a lankák között és a festői patakvölgyekben igazán mesés településeken múlathatják az időt az érkezők, miközben a környék bővelkedik a túraútvonalakban is. A térség érdekessége, hogy a palócokhoz hasonlatos, ám azoktól több ponton – így népviseletben, dialektusban is – eltérő barkó népcsoport lakja.

Nézz tovább: a Bükk is csodás falvakkal van teli

Nem csoda, hogy a túrázók azonnal beleszeretnek a csodás térségbe, az erdőkkel körülvett települések igazán hangulatosak, így akár egy hosszú hétvégét is élmény lehet eltölteni a Bükkben.

(Borító- és ajánlóképek: Indafotó /  rallymaxbugyihusztár , Wikipedia /  Farkas Gergely .)

Source link