Az ónos eső kialakulásakor a meleg levegőben felolvadt vízcseppek a talaj közelében azonnal megfagynak, jégpáncélt alakítva ki ezzel a felületeken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ilyen jellegű esőzések előtt legkésőbb fél-három órával figyelmeztetést ad ki, melyben az érintett területeket is megmutatják. Érdemes előre tájékozódni, de előfordulhat, hogy az ónos eső épp vezetés közben ér utol.

Vezetés ónos esőben

Az első jele annak, hogy ónos eső esik, hogy az üvegen keresztül egyre opálosabbnak tűnik az út, mintha csak lecsapódó pára okozná, ami rongyos törlésre nem tűnik el. Végül kialakul olyan jégréteg, amitől ablaktörlőkkel is csak bajosan lehet megszabadulni. Jó, ha van fagyálló folyadék a csomagtartóban, ezt bele tudod önteni a mosószeres ablakmosó tartályba, így már könnyebben leoldódik a jégréteg többszöri tisztítószeres spriccelés után.

Fotó: Pannonia / Getty Images Hungary

A másik fontos jele, hogy egyre nehezebb finom mozdulatokra bírni az autót, kanyarodáskor enyhén kicsúszhat a hátsó része, és megálláskor is tovább csúszhat a jármű. Kanyarodni csak óvatosan szabad, ellenkormányozni szükséges, ha a jármű más irányba mozogna.

Teendők ónos eső alatt

A legfontosabb dolog: nem szabad pánikba esni, igyekezz óvatosan lassítani, a hirtelen fékezés a lehető legrosszabb. Ahogy az autó kerekei megállnak, az így keletkező súrlódási erőnek hála a kocsi eredeti lendületével csúszik tovább, és csak erős ellenkormányozással lehet újra irányba állítani. Hagyatkozz a motorfékre, ami annál nagyobb erővel dolgozik, minél alacsonyabb sebességfokozatban van az autó. Jó tudni, hogy hiába van téli gumi az autón, nem biztosít jobb tapadást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes kerülni az útszéli részeket, mivel nagyobb rétegben tapad le az ónos eső, és könnyebb megcsúszni, esetleg nekicsapódni útszéli villanyoszlopnak, tűzcsapnak. A féktávolság drasztikusan megnő ónos esőzés idején, nagyobb követési távolságot kell tartani a többi autóstól is a balesetek megelőzése érdekében.

Ha egyre erősödik az eső

A kisebb forgalmú mellékutcákról érdemes kimanőverezni nagyobb utakra, hiszen ezekre a helyekre igen hamar megérkeznek a jégtörő járművek, amik letakarítják az utat. Ezenkívül a többi kocsi melege is segít, hogy felolvadjon a tükörjég, azonban megfelelő távolságot kell tartani tőlük.

Hogyha az összes ablakon átláthatatlan jégréteg alakult ki, tekerd le őket, majd vissza, ez segíthet lepucolni, de akár letekerve is maradhat a jobb látási viszony érdekében – jégoldós mosószeres szivaccsal is lejön a fagyott réteg, azonban ezt csak gumikesztyűvel használd. Ha nem tudsz biztonságosan félrehúzódni, kapcsold be a vészvillogót: így a többi vezető tudni fogja, hogy azért álltál meg, vagy mész lassan, mert valami probléma van. A lépés kihagyása súlyos következményeket vonhat maga után, a türelmetlen sofőrök megpróbálhatnak megelőzi, illetve a kiszámíthatatlan viszonyok közepette akár neked is mehetnek.

ónos eső 2

Fotó: Zero Creatives / Getty Images Hungary

A legjobb megoldás, ha nem sietsz sehova, hogy félreállsz, és megvárod, míg véget ér az eső. Az ónos eső ellen nincsen biztos módszer, hiszen nagyban függ attól, milyen úton ért az égi áldás. Főleg, ha valamilyen erdős részen vezetsz, ahol teljesen másképp működnek az útviszonyok, a fák között sokkal több ideig marad csúszós a kocsiút. Ilyen esetekben mindenképpen tanácsos lassan, motorfékkel haladni, a hajtűkanyaroknál dudálni vagy távolsági fényszóróval egy rövidet villantani, hogy a szembe jövő autós, még ha messze is van, számítson rád – de a legjobb ebben az esetben is inkább félrehúzódva megvárni, míg enyhül az esőzés.

Átmennél most egy KRESZ-vizsgán? 12 gyors kérdés, amiből rögtön kiderül

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. A kérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link