Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy autója utazás közben meghibásodik, így vezetője megállni kényszerül vele. A KRESZ fogódzót nyújt azzal kapcsolatban is, hogy mi a teendő, milyen szabályok betartása kötelező ilyenkor.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, ismertebb nevén a KRESZ előírja, hogy a meghibásodott autó megállása esetén elakadásjelző háromszöget kell használni, ám nem minden helyre vonatkozik ez a kötelezettség.

Az elakadásjelző háromszög használata

A szabályzat egészen pontosan így fogalmaz a kérdésben: lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávon levő elromlott gépjárművet – kivéve a kétkerekű motorkerékpárt -, valamint mezőgazdasági vontatót, lassú járművet és fel nem kapcsolt pótkocsit elakadást jelző háromszöggel meg kell jelölni.

A szabály értelmében nem kötelező kitenni tehát a háromszöget lakott területen belül, illetve az úttesten és a leállósávon kívül eső szakaszokra sem. Ennek ellenére nem tilos: a szabályzat külön is felhívja rá a figyelmet, hogy az elromlott járművet a lakott területen is meg szabad vele jelölni.

Így a szabályos

Az elakadásjelző háromszöget a KRESZ szerint úgy kell elhelyezni az elromlott jármű mögött, hogy azt a többi jármű vezetője kellő távolságból észlelhesse. Egyes tanácsok szerint a lerobbanás helyétől függően ez a biztonságos távolság 100-tól 300 méterig is terjedhet.

A háromszög természetesen nem mindig elegendő: a járművet érdemes megjelölni a mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével vagy villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző lámpával.

Autópályán is kötelező

Bár az uniós statisztikák egyértelműen arra engednek következtetni, hogy még a leállósávban is életveszélyes pár percnél tovább tartózkodni az autóval, hiszen átlagosan itt is 8 percen belül baleset érheti a kocsiban ülőket, a KRESZ szerint itt is kötelező a háromszög kihelyezése az autó mögé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rosszabb fényviszonyok vagy nehezebben belátható útszakaszon kifejezetten veszélyes lenne több száz métereket sétálni ehhez, ezért sokan javasolják, hogy lehetőleg a szalagkorláton kívül tegye meg mindenki ezt az utat, és onnan helyezzék a korláton belülre a tárgyat, miután megbizonyosodtak arról, hogy biztonságos a mozdulat kivitelezése.

KRESZ-szabályok, amikért büntetőpont járhat

Balesetveszélyes, és büntetőpontok is járnak a megszegésükért, sokan mégsem veszik elég komolyan ezeket a KRESZ-szabályokat.

(Képek: Getty Images.)

Source link