Ausztria történelmi városaival, különleges tájaival kedvelt úti cél a magyarok számára. Ám nem érdemes leragadni a fővárosnál, hiszen az ország számos kincset rejt, melyet kár lenne kihagyni.

Ausztria évek óta népszerű úti célnak számít a magyarok körében, hiszen a szomszédos ország egyszerűen elérhető autóval és vonattal. A gyönyörű ország rengeteg izgalmat rejt, a különleges látnivalók felfedezéséhez pedig nem is kell annyira messzire utazni. A Duna által kettészelt Alsó-Ausztria bővelkedik izgalmas látnivalókban és finom borokban. Az Alsó-Ausztriai Turisztikai Ügynökség és a PR in Hungary jóvoltából négy napot tölthettünk el a különleges vidéken.

Alsó-Ausztria látnivalói

Alsó-Ausztria az egyik legkülönlegesebb osztrák tartomány, hiszen minden megtalálható benne, amire az utazók vágyhatnak. Vannak lankásabb, vidékiesebb részei, ám az Ausztriára jellemző magas jegyek sem maradhatnak el. A régió bővelkedik természeti adottságokban, többek között itt található a Donau-Auen Nemzeti Park. A csodás tájakon könnyű elkalandozni, a Duna közelsége pedig még varázslatosabbá teszi a régiót.

A határ után, az autópályáról letérve, rögtön az utazók elé tárul a vidéki Ausztria képe. Számos kis falu követi egymást, az út bájos kertekkel, házakkal van szegélyezve, így már az odaút is izgalomban telik. Alsó-Ausztriában számos különleges gyümölcsöt, zöldséget termesztenek, a mezőgazdaság kiemelten fontos a régiónak. A Magyarországhoz közel eső területeken olyan izgalmas növényekkel ismerkedhetnek meg a turisták, mint a minikivi vagy a homoktövis.

Minikivi és homoktövis a szomszédban

A minikivifarm valódi kuriózum a régióban, hiszen egy hektáron termesztik az apró zöld gyümölcsöt. A hagyományos kivivel ellentétben kifejezetten kicsi, csupasz, és sokkal édesebb. Különlegessége, hogy jól bírja a hideget, télen sem fagy meg. A gyümölcsökből különféle lekvárokat, szörpöket és egyéb italokat készítenek. Az ültetvény látogatható, csupán időpontot kell hozzá foglalni.

A másik különlegesség a tápanyagokban gazdag homoktövis, amit négy hektáron termesztenek. Az apró sárga bogyók hazánkban is egyre népszerűbbek, mivel nagyon sok a bennük található C-vitamin, már négy szem fedezi a napi szükséges mennyiséget. Az Ausztriában található farmon a látogatók közelebbről ismerkedhetnek meg az értékes növénnyel, illetve megkóstolhatják a különféle lekvárokat, italokat. A látogatáshoz előzetes bejelentkezésre van szükség.

homoktövis1

Kastélyok Alsó-Ausztriában

Ám az Alsó-Ausztria nemcsak a különleges növényekről szól. A Weinviertel régióban található Marchegg, ahol a természet és a kultúra egyszerre van jelen. A bájos város egyik legjellegzetesebb épülete a marcheggi-kastély, mely a 17. században nyerte el a mai a formáját. Az épületet az elmúlt években teljesen felújították, tavasztól teljes pompájában várja a látogatókat. Idén a kastély ad otthon az Alsó-Ausztriai Tartomány Kiállításnak, ezt kétévente rendezik meg.

schlossmarchegg1

A különleges, interaktív tárlaton bemutatják a régió eredetét, a földrajzi, természeti sajátosságokat. Az egyes fajokkal részletesebben megismerkedhetnek a látogatók, miközben a történelem izgalmas pillanatai is megelevenednek. A kiállítást mindenképp érdemes megtekinteni, az interaktív elemeknek köszönhetően a gyerekek is élvezni fogják.

Ha Marcheggben járunk, akkor nem csak a csodás épületeket érdemes közelebbről szemügyre venni, mivel a városban található Európa egyik legnagyobb gólyakolóniája. A kelepelő madarak mindenhol felbukkannak, fészket raknak a kiszáradt fákon, sőt a kastély kéményén is. A madarak jellemzően március elején érkeznek, és augusztus közepén távoznak. Érdekesség, hogy a kastély kertjében a látogatók közelebbről szemügyre vehetik a gólyák fészkét, ami nagyjából 600 kilogrammot nyom. A gólyák kifejezetten hűségesek, minden évben ugyanabba a fészekbe térnek vissza.

schlossmarchegg2

Ám nem a Marcheggben található kastély az egyetlen barokk stílusú rezidencia a régióban. Itt található többek között az eckartsaui kastély, mely fontos szerepet játszott a XX. századi történelemben. A kastélyt eredetileg Mária Terézia férje vásárolta meg, még az 1700-as években. Ez volt az első kastély, amelyet a tartományban megvásároltak. Az épület már a kezdetektől fogva vadászkastélyként funkcionált, Ferenc Ferdinánd pedig csakis erre a célra használta.

eckarsau1

Az épület barokk stílusú, ám a berendezése kifejezetten modern, ez szintén Ferenc Ferdinándnak köszönhető, aki átalakíttatta a termeket, így azok sokkal otthonosabbá váltak. A helyiségek gazdagon díszítettek, szinte minden sarkon felbukkan egy különleges festmény, aranydíszítés vagy bájos puttó. Ám a vadászatra is rengeteg jel utal, számos trófea díszíti a kastély falait, nem beszélve a híres fényképekről, melyek a Habsburg család tagjait ábrázolják vadászat közben.

eckartsau5

A magyarok történelme szempontjából kiemelt jelentőséggel bír a kastély, mivel ebben az épületben mondott le a trónról IV. Károly, az utolsó magyar király. 1918. november 13-án az eckartsaui kastélyban írta meg a lemondó nyilatkozatát, az uralkodó eredeti íróasztala még mindig megtekinthető az épületben. A királyi család 1919 tavaszán hagyta el végleg Ausztriát, az utolsó estéjüket itt töltötték.

Az elbűvölő barokk kastélyok között tovább kalandozva szinte kötelező megállni a Schloss Hof bájos, mégis hatalmas épületénél. A kastély csupán egyórányira fekszik Bécstől, így bármikor könnyedén beiktatható a programba. A Schloss Hof eredetileg egy reneszánsz vár volt, melyet Savoyai Jenő vásárolt meg, és építtetett át. A gróf barokk stílusú épületet képzelt el, ezért híres kőfaragókat, művészeket kért fel, akik valóságos mesevilágot varázsoltak egy meseszép kerttel kiegészítve.

schlosshof1

Savoyai Jenő halála után a kastély már nem sokáig maradt a család birtokában, az épületet Mária Terézia vásárolta meg, ekkor kibővítették, új lakosztályokat hoztak létre. Az uralkodó kedvenc lánya ebben az épületben házasodott meg. Idővel a Habsburg család egyre kevesebb időt töltött az impozáns épületben, majd átadták az osztrák hadseregnek, gyakorlatozásra. A világháborúk alatt megkopott a kastély pompája, ám ma már ismét régi fényében tündököl, és várja a látogatókat. Ha az ember a Schloss Hofban jár, akkor a mutatós termek mellett érdemes tenni egy hatalmas sétát a barokk kertben, mely szökőkutakkal és meseszép virágokkal kápráztatja el az ideutazókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Weinviertel régió, ahogyan azt a neve is jelzi, híres a borairól. Megannyi borászat található itt, melyek közül kiemelkedik a Winzerhof Küssler. A vendégek nemcsak a finom borokat kóstolhatják meg, de tehetnek egy sétát a több száz éves pincében, sőt, akár boroshordóban is aludhatnak. Az biztos, hogy páratlan élményt nyújt pár itt töltött éjszaka. A hamisítatlan osztrák hangulatú szálloda finom ételekkel, wellnessprogramokkal várja a kirándulásban megfáradt utazókat.

weinkünstler1

Alsó-Ausztria egyik legkülönlegesebb étterme sem maradhat ki a programlistából, a Marchfelderhof gyönyörű épülete azonnal megragadja a figyelmet. A finom ételek, italok mellett érdemes alaposan körülnézni, hiszen a falakon megannyi fénykép, névtábla található. A híres étteremben evett többek között Karel Gott, és még II. János Pál pápa is betért egy rövid időre, mielőtt Rómába utazott. A hely mindössze egy rövid autóútra található Bécstől.

A tartomány tele van felfedezni váró csodával, Alsó-Ausztria minden évszakban tartogat meglepetéseket. Számtalan látnivalóval, izgalommal várja a látogatókat, a meseszép tájék és a barokk kastélyok változatos programokkal kecsegtetnek.

Karintia gyönyörű falvai

A Szlovéniába is átnyúló történelmi régió alpesi falvaiban egészen különleges világ bújik meg, ahol csakugyan érdemes egy rövid időre elbújni a hétköznapok elől.

(Képek: PR in Hungary, Kurucz Barbara.)

Source link