Valóságos rémálom belegondolni, de sajnos bárkivel előfordulhat, hogy útközben defektet kap az autója. A problémának ráadásul nem csupán anyagi vonzata van, ha a vezető a kocsi felett elveszti az irányítást, rendkívül balesetveszélyes szituáció alakulhat ki.

A defekt esetén minden teendő kulcsfontosságú ahhoz, hogy minél kevesebb gonddal ússza meg az ember a vészhelyzetet. A kockázatot a rossz minőségű, kátyús utakon túl az is megnöveli, ha az autógumik nem megfelelően karbantartottak, a keréknyomás túl alacsony, vagy az abroncsok állapota problémás – utóbbi egyszerűen ellenőrizhető akár otthon is.

Teendők defekt esetén

A problémának két fajtáját különböztetik meg: a hirtelen durrdefektet és a lassú defektet. Előbbit akár egy éles tárgy vagy alacsony nyomás mellett végzett hirtelen manőver, esetleg kátyú is okozhatja. Amennyiben valaki az úton durrdefektet kap, a sofőrnek azonnal és hideg fejjel kell cselekednie.

Mivel ilyenkor az autó kilyukadt autógumi felőli sarka kicsivel alacsonyabb lesz, hirtelen instabillá válik a kocsi. A legfontosabb, hogy visszaszerezd az uralmat a felette. Bár akad, aki ösztönösen beletaposna a fékpedálba, ez szinte a legrosszabb, amit az ember tehet. A téma szakértői rendre inkább azt javasolják, hogy tartsd a sebességet, esetleg adj kis gázt is, így kevesebb eséllyel sodródsz vagy pördülsz ki.

Tarts ellen a kerék irányába történő húzásnak, és ha már stabilnak érzed a haladást, fokozatosan húzódj le a leállósávba vagy egy biztonságos, jól belátható helyre, és egyenletesen kezdj lassítani: fékezés helyett inkább a gázpedálról lelépve, gurulva, kerülve a gyors mozdulatokat, a kormány erős forgatását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hátsó gumik kilyukadása különösen veszélyes, és még gyakrabban kipördülést okozhat, mint az elsőké, ilyenkor az ellenkormányozás és a fokozatos lassítás az életmentő megoldás.

Ha sikerült megállni biztonságosan, lakott településen kívül helyezd ki az elakadásjelző háromszöget, kapcsold be az elakadásjelzőt, és amennyiben autópályán, autóúton vagy más, forgalmas útszakaszon robbantál le, hagyd el az autót, majd hívj segítséget!

A lassú defekt kevésbé drasztikus lépéseket igényel, mivel ez az előbbihez képest csupán annyit tesz, hogy lassan ereszteni kezd a gumi, akár egy külső sérülés, a falába beleszúródó fémdarab miatt, akár a tömítés vagy felni hibája miatt. Ez a folyamat akár napokig is eltarthat, így kevésbé veszélyes. Onnan tűnhet fel a sofőrnek, hogy egyre inkább a sérült autógumi felé kezd húzni a kocsi, illetve jó esetben a műszerfalon felvillan a TPMS jelzés, mely az abroncsnyomás csökkenését jelzi. Amennyiben ezt látod, mielőbb állj meg egy biztonságos helyen, és ellenőrizd az abroncsok állapotát, szükség esetén cserélj kereket!

Teszteld magad! Ismered a jelzőtáblákat?

Aki jogosítványt szerzett, annak elméletben ismernie kell a KRESZ szabályait, valamint a jelzőtáblák pontos jelentését, de a közlekedés minden résztvevője számára egyformán fontos a tudás. Töltsd ki a kvízt!

(Képek: Getty Images.)

Source link