A szomszédos országok lélegzetelállító csodákat rejtenek, így Románia is bővelkedik a szebbnél szebb vidékekben. Nem is feltétlenül kell Erdély távoli nevezetességeiig utaznotok, ha varázslatos kirándulóhelyet kerestek, a Magyarországgal közvetlenül határos Bihar megye is remek úti cél lehet. 

A Sebes-Körös vidéke csakugyan tündérmesébe illő helyszín, látványos sziklaformációkkal a hűs vizű folyó körül.

A Sebes-Körös a Körös egyik mellékfolyója, mely a kalotaszegi dombokon, Körösfő térségében ered, és Nagyváradot is érintve, 209 kilométer megtétele után a magyarországi Gyománál ömlik a Kettős-Körösbe. Gyors folyású felső szakasza a raftingozók kedvelt célpontja is, de nem meglepő módon a kirándulók is imádják.

A Sebes-Körös szurdokvölgye

A határtól mintegy 70 kilométerre, a Királyerdő-hegységben csordogáló Sebes-Körös a nevének megfelelően igazi vadvízi körülményekkel várja a szurdokok szerelmeseit, a Rév és Vársonkolyos közti Révi-szoros regénybe illő szépségével pedig garantáltan elvarázsol.

Ezen a részen halad át a Sebes-Körös a hegység jura időszakból származó mészkőszikláin, a szurdokot ezért meredek, monumentális sziklafalak övezik cseppkőbarlangokkal, vízesésekkel, betorkolló kis patakokkal, vízkitörésekkel és izgalmas sziklaformációkkal.

A Királyerdő-hegységben megannyi túraútvonal vezet, amelyet bejárva örök élménnyel gazdagodhat az ember, Rév település környékén a Zichy-cseppkőbarlang vonzza a túrázókat, mely több szempontból is különleges hely.


A cseppkőbarlangok egyike, a Nagy Magyar-barlang.

Fotó: Benbinder / Getty Images Hungary

A barlangban különleges cseppkőformák bújnak meg, de találtak itt már barlangimedve-csontokat is, és a Styx patak is innen ered. Klímája jótékony hatással van a légutakra.

A Révi-szoros egészen Vársonkolyos településig tart, a környéken ugyancsak temérdek cseppkőképződményekkel teli barlang fellelhető, sőt, Románia leghosszabbja, a Szelek barlangja is itt található, mely egy több mint 50 kilométeres rendszert jelent. Ugyancsak a falu környékének fontos természeti kincse a Nagy Magyar-barlang, melyet szokatlanul nagy bejárata is különlegessé tesz.

A szoros a kalandok keresőinek is ideális úti cél, akár vadvízi evezés, kajakozás is lehetséges a Sebes-Körösön, de via ferrata útvonalakat is kialakítottak a sziklák vidékén.

Nézz tovább! Szlovénia páratlan szurdokvölgyei

Szlovénia kifejezetten híres festői szurdokvölgyeiről, ahol magával ragadó környezetben, vízközelben túrázhat az ember.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link