A KRESZ-szabályok alapvető ismerete elengedhetetlen a közlekedés minden résztvevője számára, legyen az autós, kerékpáros, rolleres vagy éppen gyalogos. Az előírások betartása szavatolja a közlekedés biztonságát, megsértésük egyes esetekben komoly veszélyeztetést jelenthet másokra nézve is.

Előremutató tendencia, hogy a városokban egyre több utat tesznek alkalmassá a kerékpáros közlekedésre, ám a felfestések, burkolati jelek pontos ismerete megkerülhetetlen a szabályszerű használathoz. Ez mind a személygépjárművel, mind a kerékpárral közlekedőknek fontos tudásanyag.

Kerékpáros útburkolati jelek

Az útburkolati felfestések között meg kell különböztetni a kerékpársávot, a nyitott kerékpársávot és a kerékpáros nyomot, melyekre mind-mind más szabályok vonatkoznak.

Kerékpáros nyom

A kerékpáros nyom lényege, hogy egyszerűen egy ajánlást jelent a bicikliseknek. Használata éppen ezért nem kötelező számukra, csak azt mutatja meg, merre javasolt haladniuk, ám a KRESZ szabályait betartva ettől eltérő irányban is folytathatják az útjukat.

Kerékpáros nyom Budaörsön.

Fotó: Wikipedia/Globetrotter19

A jel egy sárga kerékpár és egy két vonalból álló nyíl az úttesten, nem elválasztva attól, tehát autóval is rá szabad hajtani, sőt, gyakran a parkolóhelyektől sincs igazán elkülönítve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kerékpársáv

A hagyományos kerékpársáv a közlekedési szabályzat szerint az úttesten útburkolati jellel kijelölt, a biciklisek egyirányú közlekedésére szolgáló forgalmi sávot jelenti. Megléte esetén a kerékpáros az adott haladási irányban csak itt, és csak a jelölt irányban közlekedhet.

Kerékpársáv Sárváron.

Kerékpársáv Sárváron.

Fotó: Wikipedia/Globetrotter19

A kerékpársávot folytonos, sárga vonal választja el az úttest jobb szélén annak többi részétől.

Nyitott kerékpársáv

A nyitott kerékpársáv az előbbitől annyiban tér el, hogy a jelölt forgalmi sáv ugyan a kerékpárosok egyirányú közlekedésére szolgál, ám emellett különleges esetekben, így például az egymás mellett történő elhaladáshoz szükséges hely biztosítása érdekében más jármű is igénybe veheti, a szabályok betartása mellett. A jobbra kanyarodást is innen kell megtenniük. A fogalom 2009-ben került bele a KRESZ-be.

Nyitott kerékpársáv Budapesten.

Nyitott kerékpársáv Budapesten.

Fotó: Wikipedia/Elekes Andor

A nyitott kerékpársávot az úttesten fehér vagy sárga szaggatott vonal jelzi, kerékpárt mutató burkolati jellel kiegészítve. Használata ugyanúgy kötelező a bicikliseknek adott haladási irány esetén, mint a hagyományos kerékpársáv esetében.

KRESZ-szabályok kerékpárral: ismered mindet?

Minden kerékpárosnak ismernie kell a KRESZ szabályait, betartásukkal nemcsak a bírságok, de a súlyos balesetek is megelőzhetők. Olvasd el, mi mindent muszáj tudni az utakon!

(Képek: Getty Images, Wikipedia/Globetrotter19, Globetrotter19, Elekes Andor.)

Source link