A KRESZ-szabályokat minden közlekedő számára kötelező betartani, megszegésük komoly szankciókkal járhat, és ami még ennél is fontosabb, rendkívül balesetveszélyes szituációk kialakulásához vezethetnek. Már az elindulásnál is be kell tartani a rendelkezéseket.

Amikor az ember elindul a forgalomba, általában nem érdemes a megszokásokra hagyatkoznia, egy-egy forgalmi változásnál a jelzőtáblák és az útburkolati jelek is fontos iránymutatást adhatnak. Néhány közlekedési helyzet azonban kiszámítható, többek között az irányjelzés szabályainak betartása is elengedhetetlen.

Az elindulás szabályai

Az elindulásnál több apróságra kell figyelni. Általános szabályként elmondható, hogy az úttest széléről, várakozóhelyről, útnak nem minősülő területről vagy az út egyéb részéről az úttestre hajtó jármű vezetőjének elsőbbséget kell adnia az úttesten már haladó járművek és gyalogosok részére.

A KRESZ a fentiekhez azt is hozzáteszi, hogy a villamosnak elsőbbsége van az úttesten közlekedő járművekkel szemben akkor, ha zárt pályáról az úttestre hajt, kivéve, ha azok a villamossal azonos irányban, vagy szemben haladnak, és nem változtatnak irányt.

Az elindulást vagy az úttestre való ráhajtást minden esetben irányjelzéssel kell jelezni, melyet időben kell megkezdeni, és a manőver befejezéséig folyamatosan, jól látható módon kell történnie. Az indexelés elmaradása esetén akár három büntetőponttal is terhelheti a hatóság a jogosítványt. Korábbi cikkünkből megtudhatod, még mi mindenért járhatnak előéleti pontok.

Aki szabályosan közlekedik, vagy nemrégiben vizsgázott, azt is hozzá tudja tenni, hogy az elindulási manővert még meg kell előznie néhány apróságnak. Ilyen a biztonsági öv becsatolása, vagy a mozdulat, amikor a külső visszapillantó tükörből és a holttér ellenőrzésével meggyőződik a sofőr az indulás veszélytelenségéről. A kéziféket pedig úgy kell szabályosan kiengedni, hogy a jármű hátragurulása ne haladja meg a fél métert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár nem szorosan kapcsolódik a témához, de sokan eltévesztik, így nap mint nap megszegik azt a szabályt is, mely szerint lakott területen belül a járművezetők kötelesek lassítással, szükség esetén megállással lehetővé tenni a megállóhelyről való elindulását az elindulási szándékot jelző, menetrend szerinti busznak, trolinak, iskolabusznak, amennyiben ez hirtelen fékezés nélkül megoldható. A buszvezető akkor indulhat el, ha meggyőződött a kihajtás veszélytelenségéről.

8 kérdéses KRESZ-kvíz: szabad-e az álló járművön távolsági fényszórót használni?

A KRESZ-szabályokat minden közlekedőnek be kell tartania.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link