A cikket a Magyar Suzuki támogatta.

Mindannyian részt veszünk a közlekedésben, akár autósként, motorosként, rolleresként, kerékpárosként vagy gyalogosan, esetleg rollerrel, görkorcsolyával, gördeszkával haladunk az utakon, együtt kell működnünk annak érdekében, hogy végül mind épen és egészségesen jussunk haza a nap végén.

De ezenkívül van egy fontos közös feladat is: a segítők segítése. Fújhat az autós a kerékpárosra, mérgelődhet a bringás a gyalogos miatt, és mind együtt utálhatjuk a dugót, ha sziréna szól, közös a cél: nem akadályozni, nem útban lenni és mindent megtenni a szirénát és kék villogót használó jármű haladása érdekében. De kik használhatnak megkülönböztető jelzést? Valóban tudod-e, mi a teendő? Mennyire vagy képben a KRESZ vonatkozó szabályaival? És a gyermekeid is tudják ezt?

Rájuk figyelj a legjobban!

A villogó kék és piros fény és a sziréna használatát hívják megkülönböztető jelzésnek. Ilyen jelzést jogosultak használni vészhelyzet esetén a rendőrautók, a mentők, a tűzoltók, a katasztrófavédelmi járművek. Nem összetévesztendő a figyelmeztető jelzést használókkal, mint a kukásautó, az autómentő vagy a locsolókocsi, rájuk más szabályok vonatkoznak.

Ha van jogsid, biztosan tanultad, de ha nincs, akkor is illik tudni: a megkülönböztető jelzést használó jármű a KRESZ valamennyi szabályát figyelmen kívül hagyhatja! Nem kell megállnia a pirosnál, nem kell elsőbbséget adnia, behajthat bárhová, és minden esetben mindenhol elsőbbséget élvez veled szemben. (Két ritka kivétel: a rendőr, aki számára mindenkinek elsőbbséget kell adnia, illetve a vasúti átjáró, amin még egy mentős sem haladhat át, ha tilosat jelez. Arról azonban még nekik is meg kell győződniük, hogy biztonságosan, másokat nem veszélyeztetve élnek a megkülönböztető jelzések adta lehetőségekkel.)

A jó válasz életet menthet

A rövid és lényegre törő ismétlés után most egy gyors teszttel ellenőrizd le, jól reagálnál-e ilyen helyzetben. Tisztában vagy a szabályokkal, és tudod, mi a teendő, ha autósként, motorosként, rolleresként, kerékpárosként vagy gyalogosként keresztezed egy megkülönböztető jelzéssel haladó jármű útját? Ha mind a hét kérdésre helyesen válaszolsz, büszke lehetsz arra, hogy segíted a segítők munkáját.  

Intimitás hosszú távon – Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL – Vidám Színpad

Promóció

Sokan pánikba esnek, ha meghallják: hogyan reagálj jól, ha szirénázva közelítenek feléd?

Indulhat a kvíz
7 kérdéses játék

1. kérdés

Szűkös belvárosi utcákon autózol, épp egy nyavalyás parkolóhelyet keresel. Találsz is egyet, de egy kapubeállóban. Miközben azon gondolkozol, hogy megbüntetnek-e, ha 10 percre megállsz, hallod, ahogy egy sziréna közelít. Nem tudod pontosan, honnan jön, de egyre hangosabb. Mit teszel?

Gyorsan a gázra lépsz, mindegy honnan jön a zaj, inkább megpróbálsz eltávolodni tőle, itt úgysincs jó hely, legalább keresel egy másikat.

Azonnal félreállsz a kapubeállóba, és figyeled, honnan közeledik a szirénázó jármű. Miután elhaladt melletted, és biztonságos távolságba került, azonnal továbbállsz, hiszen tilosban nem pakolhatsz.

Megijedsz, nehogy belefuss valami nagy bajba, és inkább ott, ahol vagy, leállítod a motort, és rémülten forgolódsz, honnan jön a hang.

2. kérdés

Az egész napos strandolás után tartasz hazafelé az M7-esen. A rádió hangosan szól, a forgalom egyre erősebb, és már nagyon szeretnél hazaérni, ezért előzésbe kezdesz. Épp a belső sávban haladsz, amikor meghallod a szirénázó mentőt. A zene miatt nem hallottad hamarabb, már mögéd ért. Mit teszel?

Pánikolva lassítasz, kikapcsolod a rádiót, és integetsz a tükörben a mentősnek, hogy bocsánat, és kis türelmet kérj, majd lassan próbálsz a külső sávba sorolni, hogy elengedd a mentőt.

A gázra lépsz, hiszen vészhelyzet van! Majd megmutatod, hogy kell egy mentősnek utat csinálni!

Lassításba kezdesz, bekapcsolod a vészvillogót, vagy indexelsz, és lassan, de határozottan az út bal széle felé, a szalagkorláthoz közel húzódsz, és csökkented a sebességet, sőt meg is állsz, ha kell. Kikapcsolod a rádiót, és megfogadod, hogy legközelebb annyira hangosítod csak fel, hogy hamarabb meghallj egy szirénát.

3. kérdés

Zenét hallgatva ácsorogsz a zebra mellett, és várod, hogy átmehess a túloldalra. A zöld jelzésre épp elindulsz, amikor feltűnik, hogy a zenébe valami más is beszűrődik: egy sziréna hangja, egészen közelről. Jobbra nézve egy hatalmas, piros tűzoltóautó közelít, éppen feléd. Mit teszel?

Azonnal látod, hogy a legjobb, ha visszalépsz a járdára. Legközelebb jobban odafigyelsz a hangerőre, hiszen ha időben meghallod a közeledő szirénát, el sem indulsz addig, amíg el nem halad előtted.

Pánikba esel, hiszen hangos, nagy és piros! Megállsz, és integetsz, átrohansz előtte a másik oldalra, és közben azon dühöngsz, hogy milyen felelőtlenség nem időben jelezni, ha egy ekkora valami közeledik!

Semmit, haladsz tovább, hiszen neked zöld a lámpa, te vagy a gyalogos, ráadásul egy zebrán, nem neked kell elugrálni az autók elől. Várja meg, amíg átérsz, utána úgyis mehet tovább.

4. kérdés

Reggel a bringaúton haladsz a munkahelyed felé, tekersz, ahogy tudsz, késésben vagy. Egyszer csak észreveszed, hogy egy mentőautó parkol előtted, teljesen elfoglalva a bringautat és a járda egy részét. A fényjelzés villog, de a szirénája nem szól, sehol senki. Hogyan tovább?

Dühösen csengetve kikerülöd, nem látja, hogy ez egy kerékpárút?

A megkülönböztető jelzés miatt azonnal lefékezel, beállsz a mentős mögé, és vársz. Majd továbbmész, ha elment.

Lassítasz, és figyeled, nem nyílik-e az ajtaja, vagy nem közelít-e valahonnan mentős az autó felé. Ha szabad az út, és sem autó, sem gyalogos nem jön, lassan, nagy ívben kikerülöd, és haladsz tovább.

5. kérdés

Közepes a forgalom az autópályán, te a külső sávban haladsz úgy, ahogy a szabályok megengedik. Egyszer csak látod, hogy előtted egy szirénázó mentőautó halad, nálad valamivel lassabban, kb. 100 km/órás sebességgel. A belső sávban folyamatosan jönnek. Mit teszel?

Előzni kezded, ha neki a 100 elég, menjen ennyivel, de neked sietősebb.

Nem kockáztatod az előzést, inkább megfelelő követési távolságot betartva figyeled, hogy merre halad tovább.

Nyilván dudálsz, hiszen ez nem sebesség, a mentő tud ennél többet is, ráadásul, ha beteggel van, miért nem siet jobban?

6. kérdés

Épp az esti bulira tartasz a bérelt rollereddel a VII. kerület egyik egyirányú, szűk utcájában, amikor valahonnan sziréna hangját hallod. Még nem látod, és pontosan nem is tudod, honnan érkezik a hang, azt gondolod, másfelé megy, mert magad mögött nem látod. A következő kereszteződéshez közeledve már látod a balról érkező rohamkocsi elejét, majd megdöbbensz, hogy a szirénázó mentő jobbra indexelve épp veled és a kötelező haladási iránnyal szembe kanyarodik be. Ekkor Te:

Ijedtedben eldobod a rollert az út közepén, és elszaladsz, Te itt sem voltál.

Miért akar szembejönni veled az egyirányú utcában a haladási iránnyal szemben? Mindegy, várja meg, amíg elgurulsz, aztán mehet, ha mindenképp ezt akarja.

Gyorsan fékezel, és lehúzódsz az út jobb szélére, illetve ha van, akkor fel is lépsz a járdára, hogy a mentő minél biztonságosabban elférjen a szűk utcában. Miután elment, folytatod az utad a találkahelyre, hogy a nagy ijedtségre minél előbb ihass egy frissítőt.

7. kérdés

Délutáni csúcs a körúton, még szerencse, hogy robogóval minden gyorsabb. Előre is gurulsz a kereszteződésnél, és az autók mellett várakozol a pirosnál. Balra tőled villamos, jobbra autó, keresztben száguld a forgalom. A hátad mögött pedig megszólal egy rendőrautó szirénája. Most merre tovább?

Semerre, hiszen nem lehet. Vársz, amíg a keresztbe haladók pirosat kapnak, akkor elindulsz, és mész ahogy tudsz. Azért rendőr, hogy megoldja.

Kiver a víz, lefagysz, leállítod a motort, és inkább megvárod, hogy más oldja meg a helyzetet.

Dudálva, óvatosan, nagy körültekintéssel elindulsz befelé a kereszteződésbe. Közben az autósokkal együtt, őket is figyelve igyekszel jobbra húzódni, hogy helyet hagyj középen a rendőrautónak.

Source link