Télen sem kell lemondani a vízpart közelségéről, sőt akad Magyarországon olyan térség, amely épp a nagy hidegekben válik különlegessé. A Hévízi-patak gyönyörű hely, nem csoda, hogy ősztől tavaszig annyira imádják a természet szerelmesei!

A meleg vizes források által táplált Hévízi-gyógytó vízkészlete folyik le az azonos nevű csatornán, mely 13 kilométer után a Zala folyóba torkollik. Addig azonban igazán értékes élőhelyet biztosít télen-nyáron a vízi világ számára.

A Hévízi-patak télen

A Hévízi-csatorna igazi párafelhőben úszik a nagy hidegekben, a látványa és klímája semmi máshoz nem fogható. A 20ºC feletti vízhőmérséklet garantálja, hogy a didergős téli mínuszokban sem fagy be a patak.

A csatorna adottságaiból fakadóan élővilága rendkívül gazdag és sokszínű: madarak tömkelege mellett halak, kétéltűek, hüllők, ízeltlábúak sokasága is megtalálható a térségében, nem beszélve értékes növénykincseiről.

A pompás színekben tündöklő indiai vörös tündérrózsák hatalmas levelei télen, a csörgedező patakban is megpillanthatók, egzotikus hangulatot teremtve a vidéken. A vízben kárászok, dévérkeszegek, szivárványsügérek és egyéb halfajok is jól érzik magukat, de békáknak, siklóknak is otthont ad.

A cikk az ajánló után folytatódik

A madárpopuláció különösen jelentős errefelé, mindennapos látványnak számít a víz szélében pihenő szürke gém, de különféle récefajokkal és kis vöcsökkel is találkozhatnak a kiránduló természetbarátok.

Vízitúra a Hévízi-patakban

A látványosan gőzölgő Hévízi-patak kedvelt célpontja a vízitúrázóknak is, igazán nagy élmény a páraködben, tavirózsák és a pihenő madarak között evezni a kenukkal, kajakokkal vagy SUP-okkal. A szervezett túrákra előzetes jelentkezés szükséges, ugyanis a patak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi területéhez tartozik. A túraszervezők az engedélyeket is beszerzik a nevezési díj fejében.

A patak igazán különleges pontja az országnak, amelyet egyszer élőben is érdemes megcsodálni. A természetvédelmi szempontból is rendkívül értékes területre márciustól már nem is szerveznek túrákat, ezzel biztosítva a vadvilág háborítatlanságát.

Csodás mocsárvilág Budapesten

A budapesti Merzse-mocsár télen-nyáron értékes és imádni való helyszín a kirándulásokhoz.

(Borító- és ajánlókép: MTI / Varga György.)

Source link