Ha az ember előszeretettel járja az ország különféle túraútvonalait, nem csak virágzó turistaparadicsomokkal találja magát szemben. Előfordul, hogy az erdők mélyén vagy a pusztaság kellős közepén egy elhagyatott település romjai lapulnak, melyek csendesen őrzik a régmúlt nyomait.

Kihalt, elhagyott falvak sajnos szép számmal találhatók az ország minden táján, az egykor talán élettel teli települések házain, udvarain mára átvette az uralmat a természet. Az elnéptelenedés néhol egészen hirtelen ment végbe egy állami döntés, például egy bányamegnyitás után, ám még gyakoribb, hogy lassan, fokozatosan hagyták magára a házaikat a lakosok.

Kihalt magyar falvak

Béndekpuszta a Balaton közelében

A Somogy megyei Hács község szomszédságában bújnak meg az egykori Béndekpuszta romjai. Temploma eredetileg a 12-13. században épülhetett meg, ám a török hódítások idején a falut és vele együtt az épületbe menekülő lakosokat is kegyetlenül elpusztították a portyázó csapatok.

Az elnéptelenedő falu csak a 18-19. században kapott új életet, templomát is újraépítették, sőt, az 1970-es évekig még használatban is volt, majd a végleg elnéptelenedett falu egyre romosabbá vált. A templom romjai és a síremlékek bárki számára megtekinthetők az erdő mélyén.

Kakpuszta romjai

A somogyi Nagybajom mellett, a mesztegnyői kisvasút végállomása közelében található az egykori Kakpuszta, amely fénykorában több száz fős település volt, majd az 1970-es évekre néptelenedett el teljesen. Az elköltözések közvetlen oka az infrastruktúra elmaradottsága lehetett, sem az áram-, sem a megfelelő úthálózat nem épült ki.

A település története ráadásul egy rettentően szomorú eseménnyel zárult le, utolsó lakója egy bizonyos Teri néni volt, aki 2006-ban megfagyott az erdőben. Ma már csak néhány rom és egy temető árulkodik Nagybajom mellett az egykori faluról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Márcadópuszta, a Zselic titkos helye

Márcadópuszta szintén egy elnéptelenedett település, Márcadó nyomait őrzi. A Zselickisfalud mellett található romok, házmaradványok, telepített fák és sírkövek egy 13. századi faluról árulkodnak. A község névadója a térség egy gasztronómiai különlegessége, a márc volt, hiszen itt készítették a mézsört a királyi udvar számára. Emellett a környéken disznótartás, makkoltatás zajlott.

A fénykornak itt is a török hódítások vetettek véget, az ezt követő időben a faluból elköltöző lakók Zselickisfaludra mentek. Az 1930-as években még nagyjából százan lakták, de egyre fogyott a népesség, míg végül teljesen kiürült Márcadó.

Elhagyatott szovjet laktanya Magyarországon

Szentkirályszabadja elhagyatott szovjet laktanyáját a magyar Csernobilnak is szokták nevezni. Olvass bele, ha érdekel a története!

(Borító- és ajánlókép: Wikipedia/Zerind.)

Source link