A rendőrség minél hatékonyabb, gyorsabb és biztosabb eszközök bevetésére törekszik a közúti ellenőrzések során a szabályszegők kiszűrésére. A közelmúltban egyre elterjedtebbé vált a finn módszer, melynek lényege épp a gyorsaság.

Egy hagyományos közúti ellenőrzés során az igazoltatást végző rendőr elkéri a hivatalos iratokat, így a gépjármű forgalmi engedélyét és a vezető jogosítványát, esetleg egyéb személyazonosításra szolgáló iratát, lakcímkártyáját. Ezt követően fújathatják meg az illetővel a légalkoholmérő készüléket, vagy ismertebb nevén az alkoholszondát, és ha nem áll fenn probléma, itt be is fejeződik a procedúra.

Finn módszer a közúti ellenőrzéseknél

A fenti folyamatnál lényegesen gyorsabb ellenőrzést tesz lehetővé a finn módszer, melynek lényege, hogy kizárólag a szondáztatást foglalja magába, méghozzá egy modern, elektronikus eszköz segítségével, így az egész nem vesz többet igénybe egy-két percnél.

A módszer előnye a gyorsaság és a hatékonyság, nem véletlen, hogy egyre gyakrabban vetik be az utakon: pillanatok alatt nagyszámú teszt elvégzését teszi lehetővé. Amennyiben ugyanis ittasság nem áll fenn, az ellenőrzés véget is ért, az autós hajthat is tovább.

Csak akkor tart tovább a folyamat, ha a járművezető a szonda eredménye alapján ittas, ilyenkor az érintettel szemben azonnal eljárást kezdeményez a hatóság.

A finn módszer ugyan minden potenciális szabálytalanság kiszűrésére nem alkalmas, akkor alkalmazzák, amikor a cél az ittas sofőrök kiszűrése az általuk okozott balesetek megelőzése érdekében. Gyakran települések határában végzik, rögtönzött ellenőrzéspontokon. 

Az ittasság büntetőjogi fogalmát a Büntető Törvénykönyv tartalmazza, eszerint az számít ittasnak, akinek a szervezetében 0,50 g/l véralkohol- és 0,25 mg/l levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező, szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ittas vezetés miatt eljárást indítanak a sofőr ellen, melyben az alkoholos befolyásoltság súlyosságát is figyelembe veszik. A zéró tolerancia elvén alapuló büntetések szigorúak, több százezres bírságot vonhatnak maguk után, és többségében a jogosítványt is elveszik, akár évekre eltilthatják az érintettet a vezetéstől, és utánképzésre kötelezik. Amellett, hogy elképesztően veszélyes ittasan a volán mögé ülni, és sajnos minden évben számtalan alkalommal végzetes balesethez is vezet, a súlyos büntetés miatt sem éri meg kockáztatni.

A vasúti átjárón áthaladás szabályai

A vasúti átjárón való áthaladás módját szigorúan szabályozza a KRESZ.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link